Месец октомври продължава тенденцията от септември – с ретрограден Меркурий, но още на 2 октомври планетата на информационния взаимообмен ще тръгне директно. Това е добре, защото започват да се задвижват дейности, които досега са били във застой – търговия, комуникация, договорни отношения, документи. Но за съжаление Меркурий участва в една напрегната конфигурация с Марс и Нептун, които говорят за много грешки, заблуди, неточности. Този период е до 9 октомври затова съветът ми е да не вярвате сляпо на всичко, което ви се казва, а да проверявате по няколко пъти всяка информация. Ако подписвате договор добре е да го прочетете внимателно. Точно на 2-ри октомври са и парламентарните избори у нас, а аспектът подчертава тенденцията към неясноти, измами и откровени лъжи. Затова не смятам, че не можем сляпо да се да доверим на когото и да било на кандидатите, а преди да гласуваме е нужно да проучим внимателно за кого.
Въпреки, че Меркурий е директен още в началото на месеца бих препоръчала да оставим големите покупки за малко по-нататък. От 10 до 23 октомври е най-благоприятният период за придобивка на техника, автомобил.
Но основният акцент през периода е друг. На звездното небе се е задържа вече почти втора година квадратура (напрегнат аспект) между Сатурн и Уран. Сатурн в астрологията се нарича „стария дявол“ и „чистача на кармата“ и символизира всичко, което ни дава усещане за стабилност. Сатурн е символ на държавната структура, статуквото. А Уран свързваме с бунт, независимост, промяна и новаторство. И в крайна сметка резултатът е един – борбата между старото и новото продължава, както в глобален, така и в личен план. Светът се променя, минавайки през криза. Аспектът Сатурн-Уран е индикация за икономическа криза и истината е, че докато не се разпадне аспектът на небето, тя няма как да отшуми. А краят му е през март 2023 година, когато Сатурн ще направи преход от Водолей в Риби. Какво означава това? Старият начин на живот ще остане в миналото, а промените, които ни се случват последните 2 години ще станат устойчиви. Промяната продължава с пълна сила. В живота на всеки един човек ще се случи промяна, която ще бъде болезнена първоначално, но от позицията на времето ще се окаже за добро. Някои ще преживеят резки обрати в личния живот и взаимоотношения, други в социален и професионален план. В коя сфера на битието ви ще се случи това зависи много от индивидуалния ви хороскоп, който може да бъде разтълкуван от професионален астролог.
Пълнолунието е на 9 октомври (Слънцето е във Везни, а Луната в Овен) и е с хармонични аспекти. По принцип Пълнолунието носи повишени емоции и повече чувствителност затова не съветвам да се взимат важни решения в дните около Пълнолунието, но в случая от 9 до 23 октомври е най-спокойният период през месеца.
На 25 октомври е Новолуние в Скорпион и частично Слънчевото затъмнение. Това е третото затъмнение за тази година и ще се наблюдава от Европа, Североизточна Африка, Западна Азия. От България явлението ще може да се проследи в ранния следобед на 25 октомври (вторник) – от 12,30 до 14,45 часа. От гледна точка на астрологията, щом едно затъмнение е видимо от територията на една държава, то в нея следващите 3 години ще се наблюдават значими социални, политически и икономически промени. Самото Новолуние е в напрегнат аспект към Плутон, което е индикация за огромно напрежение, което ще се задържи до края на месеца като най-тежки ще са 30 и 31 октомври, когато Марс става ретрограден. Марс е планета символ на борба, действие, гняв, което води до повишена конфликтност. Не е препоръчително започване на съдебни дела, покупка на автомобили, машини, техника. Пазете се от травми и шофирайте внимателно. Месецът е особено неблагоприятен за хората със здравословни проблеми. Могат да се случат резки влошавания, затова е добре да се вземат предварителни мерки.
Но каквото и да са ни заложили звездите, от нас зависи как ще приемем предизвикателствата. Във времена на промени са нужни повече мъдрост, разум и разбиране, че всичко, което се случва има по-глобален смисъл.
Бъдете мъдри!

Астролог: Валентина Радиева-Маренова

https://radiomilena.com/