Асоциация „Детско сърце – гр. Добрич“ възобновява годишните медицински прегледи на сърдечно болни деца

0
271

На 8 юни 2023 година, след три годишно прекъсване поради пандемията от КОВИД 19, в МБАЛ – Добрич отново ще се проведат годишните медицински прегледи на сърдечно болни деца от гр. Добрич и региона. Те се организират от асоциациите „Детско сърце“ в Добрич и София и в тясно сътрудничество с МБАЛ-Добрич.

Поканени са проф. Анна Кънева и проф. Маргарита Цонзарова – най-добре подготвените специалисти от Клиниката по детска кардиология при Националната кардиологична болница – София, където се намира и единствения Референтен център по детска кардиология в България. Те, заедно с д-р Йовев, ще прегледат и консултират 20 деца със средна до висока степен на сложност и необходимост от ежегодно проследяване на заболяването.

Медицинските прегледи се финансират от дарения, по предварително изготвен график на децата. Организацията им започна още през месец февруари, поради изключителната натовареност на проф. Кънева и проф. Цонзарова. Прегледите са напълно безплатни за родителите – членове на Асоциация „Детско сърце – гр. Добрич“, а положеният от лекарите труд е безвъзмезден.

Годишните медицински прегледи през тази година съвпадат с 30 годишнината от основаването на Асоциация „Детско сърце – гр. Добрич“ и за пореден път ще допринесат за ограничаването на заболеваемостта и профилактиката на сърдечносъдовите заболявания сред децата от област Добрич, както и за намаляване на неравнопоставеността сред част от тях по отношение достъпа до ресурсите на здравеопазването, породени от неинформираност или липса на средства на техните родители. И са една малка стъпка към постигането на Цел 3 Добро здраве и благоденствие за всички от Целите за устойчива развитие на ООН.

Прегледите ще се проведат в Отделение по педиатрия при „МБАЛ-Добрич“ АД с любезното съдействие на Началник отделение д-р Йовчо Йовев

Веселина СТОЯНОВА – председател на Асоциация „Детско сърце“ – град Добрич