„Балканиум“ е озаглавена самостоятелната изложба на Анджела Петровски, която беше открита снощив Учебния център по изкуства – ДКИ КЦ “Двореца“ в Балчик. Анджела Петровски е изучавала художествена фотография във Факултета по приложни изкуства в Университета по изкуствата – Белград. Тя е инициатор на творческия проект „Балканиум“. В изложбата си в рамките на Международния фестивал на младите в изкуството „ВиаПонтика“ Анджела Петровски се представя с 18  фотографии.

„За самите Балкани винаги съм мислила, че са място със специфична харизма и топлота, за които често се забравя поради многото проблеми. На пълното отдаване на тази тема за Балканите ме наведе едно мое лично преживяване. Големият момент, в който изкристализира това, с което искам да се занимавам чрез фотографията, беше моето първо отиване в Нови Пазар в Сърбия. Винаги съм смятала, че различни хора има навсякъде и че във всекидневието ни няма място за подчертаване на разликите помежду ни. Самата топлина, която имат малките градчета, през съжителството и срещата на културите в тези градчета, създаването на приятелства – осъзнах, че чрез фотографията искам да пресъздам тази атмосфера и да я споделя с всички.

Отдалечеността на хората и медийната пропаганда създават често негативни образи за „другите“. Затова реших да създам списание, чрез което ще се изгражда позитивна картина за Балканите. Така създадох „Balkanium“ – интернет блог, чиято цел е да запознава хората с различни култури и да сближава хората от различните страни на Балканите. Идеята му е да пресъздава електронно списание, в което ще се споделят истории на фоторепортери от различни балкански страни и по този начин ще запознаят, изненадат или припомнят на останалите за себе си, ще се научат непознати неща или ще разберем колко си приличаме едни с други. Историите съдържат определени послания, едва доловимо показват, че различията не са важни и че добрите хора са навсякъде.

Чрез настоящата изложба ще можете да се запознаете с моите срещи, пътешествия, запознанства с различните бит и култура. Изобщо, това е голям пътепис, още преди да създам списанието“, сподели Петровски.