Актьорът Димитър Селенски посреща 70-годишен юбилей със спектакъл в Епископската базилика в Пловдив

0
3



Актьорът Димитър Селенски посреща 70-годишен юбилей със специално подготвен спектакъл в Епископската базилика на Филипопол, съобщиха от отдел „Култура“ на Община Пловдив. Събитието, което ще се проведе на 21 октомври, се организира от Център за преводи и езиково обучение „Астрата-М“ и Арт студия „ЛАБАС“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив. 

Димитър Селенски е роден на 19 октомври 1954 г. в с. Кардам, Поповска околия. Израснал е в Русе. Артистичните му прояви са свързани с театралната школа към театъра в града. Време на национални и международни театрални фестивали. Отличията не закъсняват, а това е мотивация да завърши Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ (ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“) в класа на проф. Анастас Михайлов.

Творческият му опит на професионална сцена е свързан с театрите в градовете Добрич, Силистра, Шумен и Русе за периода от 1977г. – 1997г. От следващия сезон до днес е на свободна практика. Пресъздал е над 90 роли в театъра и киното.

Десет години от живота си живее в Синеморец. Заедно със съмишленици създава сдружение „Врис“ с цел опазване и популяризиране на природното и културно-историческото наследство в региона. Морето и  мистичността на Странджа определят бъдещите му творчески намерения. След това се установява трайно в Пловдив и в 2008 г. създава Арт студия „ЛАБАС“. Продуцира свои моноспектакли, предимно българска драматургия: „Великденско вино“ от Константин Илиев, „Щурчето – убиецът на Ботев…?“ – по романа „Неговата любима“ на Неда Антонова, „Небето на Димитър“ по „Забравените от небето“ на Екатерина Томова и др. 

Сериозен акцент в моноспектаклите му, както и в близо двайсетгодишното му партньорство с национален фолклорен ансамбъл „Българе“, е темата за България и героичното минало на страната, посочват организаторите.

Играе във филмите „Воевода“, „Шекспир като улично куче“, „Чувство за непоносимост“- филм за писателя Георги Марков,  „Три заседания на извънредния комитет“, „Ной“, „Атила“.

За широката публика известността на Димитър Селенски нарасна с участието в телевизионните сериали „Откраднат живот“, „Войната на буквите“ и „Вина“. 



Източник БТА