АГРАРНАТА ГИМНАЗИЯ В КАВАРНА СИ ПАРТНИРА С АГРАРНИЯ УНИВЕРСИТЕТ В ПЛОВДИВ

0
925

По покана на Аграрния университет – Пловдив, ръководството и учители от ПЗГ“ Кл. Арк. Тимирязев“ в Каварна присъстваха на отбелязване празника Трифон Зарезан и Деня на лозаря на Факултетa по лозаро-градинарство.

Г- жа Илиева – директор на Професионалната земеделска гимназия в Каварна, разказа как е преминал  празникът:

ПЗГ “ Климент Аркадиевич Тимирязев” е училище с традиции. Радостна съм да споделя, че имаме сключен договор за тясно сътрудничество с Аграрния университет – Пловдив. Това не е първата покана от висшето учебно заведение, на която имаме честта да се отзовем.

Празникът Трифон Зарезан и Денят на лозаря на Факултетa по лозаро-градинарство беше невероятен като преживяване.  Представени бяха традициите и обичая, свързани с подрязването. След тържествения водосвет преподаватели и гости зарязаха лозите в учебната база на Аграрния университет в с. Брестник. Ректорът проф. Христина Янчева пожела на академичния състав и студентите на университета здрава година и богата реколта.

Деканът на Факултета по лозаро-градинарство доц. д-р Сава Табаков представи историята, традициите и сортовете на единствената по рода си в страната и една от 28-те подобни в света учебно-опитна винарна с енотека. Факултетът готви кадри за лозарството, градинарството, зелечукопроизводството и овощарството вече 73 години, като и до днес той остава единствен по рода си у нас и в цяла Югоизточна Европа. За Цар на лозята тази година бе избран доц. д-р Людмил Ангелов от катедра „Лозарство и овощарство“, който прие символите от миналогодишния Цар- ръководителя на експерименталната винарска изба на Аграрния университет – инж. технолог Ламбрин Топузлиев.

Доц. Ангелов разказа на гостите за значението на резитбата, за целогодишната отдадена грижа и отговорна работа, която изисква лозето, както и бъдещите планове за развитие и модернизация на учебно-експерименталния комплекс, в който се отглеждат над 400 сорта грозде. Древен ритуал по зарязване представиха специалните гости на тържеството – учениците от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство “Пейо К. Яворов”- гр. Гоце Делчев. Празненството уважиха ученици, учители и директори от професионални гимназии по селско стопанство от страната, представители на местните власти, ректори на пловдивските висши училища, представители на бизнеса.

За празничното настроение допринесе и участието на Академичния фолклорен ансамбъл при Аграрен университет- Пловдив, които представиха Варненски танц.

 

Емилия СЕМОВА

 

 

 

След церемонията всички дегустираха вината от последните реколти на избата и оцениха високо качествата им.

В заключение от свое име и от името на колектива на нашата Професионална земеделска гимназия, искам да изкажа благодарност на Ректорът на университета проф. Христина Янчева ,  доц. Д-р Сава Табаков- декан на факултета по лозаро-градинарство, проф. д-р Нуретин Тахсин, инж. Маргарита Гатева и на  всички наши партньори от Аграрния университет -Пловдив за любезната покана да отбележим заедно празника на Факултета по лозаро-градинарство и Трифон Зарезан. Надяваме се да имаме дългогодишно, ползотворно и успешно сътрудничество. През годините Професионалната земеделска гимназия съхранява традициите в земеделието и е една от основните, която допринася за бъдещи кадри в областта.