Добър 4.12 е средният успех на зрелостниците от област Добрич по БЕЛ, съобщиха от РУО – Добрич. Най-висок успех на матурата по БЕЛ са постигнали възпитаниците на Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич, чийто среден успех е много добър 5,27. След тях се нареждат дванадесетокласниците от частната гимназия „Райко Цончев” със среден успех 5.07.

Общо 952 зрелостници от Добричка област се явиха на матурата по БЕЛ, а а 661 държаха втора задължителна матура по избран от учениците предмет. 80 са отличните оценки по БЕЛ в областта, две от тях са пълни шестици. 41 от зрелостниците са получили двойки на матурата по БЕЛ.

При втория държавен зрелостен изпит най-много ученици са избрали английски език – общо 266. Средният успех от матурата по този предмет е много добър 4.79. 57 от зрелостниците са получили отлични оценки, има и три двойки.

На второ място сред предпочетените дисциплини за втората матура е география и икономика, избрана от 122 момчета и момичета. Средният успех от изпита по география и икономика е добър 3.72. Отличните оценки са две, а двойките – 9.

Средният успех по философия, избрана от  94 абитуриенти, е добър 4.35.  Биология и здравно образование са избрали 74 ученици, чийто среден успех е добър 4.28.

48 от зрелостниците са се явили на изпит по немски език. Средният успех по този предмет е 5.37, като отличните оценки са 28, сред тях само една пълна шестица, а двойки няма.

Математиката е избрана от18 ученици за втора матура, а постигнатият среден успех е добър 4.42. Тук има три отлични оценки, но пълната шестица е една.

По история и цивилизация е постигнат среден успех добър 4.09, а дисциплината е избрана от 19 зрелостници.  Има една отлична и една слаба оценка, показва статистиката.

Най-висок среден успех – отличен 5.51, е постигнат по физика и астрономия. На този изпит са се явили 10 ученици. Половината от оценките са отлични, а останалите – много добри.

Осем от абитуриентите са се явили на изпит по френски език. Те са постигнали среден успех много добър 4.68.  Двама ученици са положили изпит по руски език, където средният успех е много добър 4.96.

В област Добрич има само един зрелостник с две пълни шестици по двете матури – това е Гергана Желева от ЕГ „Гео Милев” в Добрич. Двете пълни шестици са по БЕЛ и немски език. Абитуриентката е една от 17-те зрелостници в цялата страна, получили две пълни шестици на матурите, от общо явили се 49 341 ученици, съобщи Дарик радио Добрич.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST