Яница Петкова: Сектор “Младеж” изостава като приоритет на националната политика

0
103

©

Когато е налице някаква обществена промяна, борба за демокрация, революция,  в който и да е исторически период, то тя не се осъществява от възрастни хора, а от някаква недоволна младеж. Нека не забравяме младежите и да не се сещаме за тях само когато говорим за чалга култура, убийство и насилия. За това призова в предаването “България, Европа и светът на фокус” на Радио “Фокус” социологът от “Галъп интернешънъл” Яница Петкова.

Тя уточни, че националната политика за младежта се управлява чрез Националната стратегия за младежта. В България обаче има изготвена нова такава за период от 2021 до 2030 година, но три поредни кратки работещи народни събрания не успяха да я включат в дневния си ред и да я приемат: “Това показва какво е отношението към сектор “Младеж” – той изостава като приоритет на националната ни политика”.

Социологът описа какво е отношението на държавата към младежкия сектор у нас: “Ресор “Младеж” се намира при Министерството на младежта и спорта. Трябва да се проведе широк обществен дебат по въпроса. Преди години, мястото на “Младежта” в нашата държава беше при образованието и науката. Не казвам, че трябва да е там, но със сигурност трябва да се проведе дебат по въпроса. Самите младежи, чрез техните организации настояват да има отделно министерство, включително и отделна парламентарна комисия, която се занимава с тези въпроси. Не знам дали държавата може да си позволи да отдели ресурс, съответно капацитет в тази насока. Но със сигурност текущото състояние показва сериозно неглижиране на младежката политика, това много често не е неразбиране, според мен тя е неглижирана, защото самите управляващи не я припознават като важна и не разбират нейните цели”, коментира още Яница Петкова.

Според нея младежта не е уязвима група в обществото: “Те са неопитни, нямат капацитет в много случаи, социален капитал, липсва им опит, обаче това също така е групата в обществото, която е свързана с най-голяма динамика и с обществено обновяване и промяна”.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник