ХХ конгрес на Комунистическата партия на Китай се превърна в разделителна линия между двата етапа от ръководството на партията и държавата от Си Дзинпин. Нищо чудно, че сега дори се наричат ​​по различен начин – “Нова ера” и “Нов поход”. Първият период започна точно преди 10 години, в края на ноември 2012 г. Новият период започна този ноември и ще продължи до около 2035 г. И двата периода са етапи от осъществяването на дългосрочния план „Китайска мечта за великото подмладяване на китайската нация“, накратко – „Китайската мечта“.

Преходът към “Новия поход” стана възможен, защото задачите на “Новата ера” бяха изпълнени. Те бяха очертани в реч, произнесена от Си Цзинпин в Националния музей на 29 ноември 2012 г. малко след XVIII конгрес. До 2021 г. е завършено създаването на „общество на среден просперитет“. 100 милиона селски жители бяха извадени от бедността, БВП на глава от населението се удвои. Общият БВП на страната се е удвоил. Делът на китайската икономика в световната достигна 18,5%, а Китай твърдо зае второто място в света.

Няма съмнение, че през периода на „новия поход“ китайската нация ще продължи своето движение напред към своето велико възраждане под ръководството на Си Цзинпин, който заедно с Мао Дзедун и Дън Сяопин зае мястото на исторически лидер. Според мен лидерът е историческа фигура, която поставя дългосрочни, мащабни цели за своята страна и постига тяхното изпълнение. Мао Дзедун постига обединението на Китай и го насочи по пътя на социалистическото развитие. Той осигурява ефективна подкрепа на Съветския съюз в няколко фази на неговото ръководство преди и след 1949 г. Дън Сяопин спаси Китай от последствията от грешките на Мао Дзедун по време на Големия скок напред и Културната революция. Той разработи формула за „реформа и откритост“ и си осигури подкрепа от Запада в замяна на присъединяване към „антихегемонистичен съюз“. Той също така предотврати гражданска война, която назряваше през 1989 г., като взе трудни решения във връзка със събитията на площад „Тянанмън“.

Си Цзинпин ръководи Комунистическата партия и страната в труден момент. Развитието вървеше като на автопилот от курса на „реформи и откритост”, който за 30 години се изтърка и все по-забележимо се отклонява от реалността. Икономиката се забави. Корупцията започна да застрашава социалната стабилност. Комунистическата партия, призвана да ръководи движението на нацията, започна да прилича на тромава машина, работеща по остарели правила. Влиянието на ценностите на социализма беше намалено, възникна “духовен вакуум”. Сдържането на Поднебесната от западните държави се засили.

От първите дни след XVIII конгрес на ККП Си Цзинпин започва да проявява своя специален лидерски стил. Може да се сравни с калиграфския стил, “широки удари” на майсторска четка, която с едно движение създава цяла картина. Този стил се проявява в очертанията на дългосрочния план на китайската мечта за постигане на голямо подмладяване на китайската нация до 2049 г. Политическият стил на Си Цзинпин се характеризира с акцент върху качеството на икономическото и социалното развитие, а не върху количествените показатели. Тя се проявява в ускоряването на създаването на “сяоканг”, умерено проспериращо общество. В концепцията за „новата нормалност“, която пренасочи националната икономика от увеличаване на износа на всяка цена към балансирано развитие с акцент върху нуждите на собствените потребители. В стратегията „лов на тигри и мухи“, което означава не селективна, а системна борба с корупцията. В новата концепция за „двойно обръщение“, която продължава и засилва промяната в ориентацията на производството от външни към вътрешни пазари.

Тези ключови елементи от еднотактовия характер за „мечтата“ бяха допълнени от съпътстващи стратегии. Военната реформа позволи на НОАК да се превърне в модерна и боеспособна сила. Преходът към иновативно развитие и насърчаването на науката осигуриха на Китай изключителни постижения в космоса, кибернетиката и природните науки. Разгърна се мащабно възстановяване на околната среда, пожертвано на индустриалния пробив от предишните десетилетия. Премахна се жестоката и недалновидна демографска политика. Инициативата „Един пояс, един път“ се оказа изключително продуктивна, превръщайки се в геоикономическа ос на развитието на Поднебесната империя. Курсът, предприет още в първите месеци на „Новата ера“ за укрепване на стратегическото партньорство с Русия, се оказа навременен и позволи да се избегне концентрацията на западни сили за сдържане на Китай. „Излизането от сенките“, станало необратимо, макар че предизвика „студена война“ срещу свикналия с хегемонията си Вашингтон, осигури на Китай нов статут в света и доведе до превръщането на Поднебесната в мощна световна сила.

Изпълнението на стратегиите на дългосрочния план „Китайска мечта” даде реални резултати през първите пет години от изпълнението му. Още през 2017 г., на XIXконгрес на КПК, Си Цзинпин всъщност беше признат за лидер, чиито условия на управление не са регламентирани.

На 20-ия конгрес Си Цзинпин се показа като революционер, като също изложи концепцията за „самореволюция“. Без да отрича постиженията на своите предшественици, той на практика изостави остарелите нагласи от миналите десетилетия и отвори пътя за самоусъвършенстване, самопречистване на управляващата партия. Периодът на “Новия поход” обещава на Поднебесната приток на нова енергия, нови таланти, нови стратегии за развитие.

Въпреки широкия размах Си Цзинпин е в състояние да проявява сдържаност в решаващи моменти. При решаването на проблемите на Тибет, Синцзян и Хонконг той прояви “стратегическо търпение” и успя да избегне кръвопролития. В тайванската криза той се придържа към същата стратегия, като не се поддава на провокациите на САЩ, които настояват за повторение на „украинския сценарий“. Успехите на Китай с право се разглеждат във Вашингтон и други западни столици като екзистенциално предизвикателство към „златния милиард“, което заплашва не само с нарастващ търговски дефицит. Основната заплаха идва от „китайското чудо“, от ефективността на китайския модел с неговите ясно засилващи се елементи на социализъм. Преходът от „Новата ера“ към „Новия поход“ на ХХ конгрес на ККП бележи историческия успех на „социализма с китайска специфика“. Нищо чудно, че този китайски модел на развитие вече се разглежда като нова форма на човешка цивилизация.

Приблизително същата ситуация се разви през първата половина на миналия век, когато новото социалистическо общество в Съветския съюз доказа своята жизненост и перспективност. Страхувайки се за своите позиции, световните финансови и индустриални центрове започнаха да се подготвят да унищожат конкурента. На пленума на Централния комитет на ВКП(б) през ноември 1928 г. бяха произнесени следните думи: „Ние настигнахме и изпреварихме напредналите капиталистически страни в смисъл на установяване на нова политическа система, съветската система. . Това е добре. Но това не е достатъчно. За да се постигне окончателната победа на социализма у нас, е необходимо още да се изпреварят и изпреварят тези страни и в техническо и икономическо отношение. Или ще го постигнем, или ще бъдем съкрушени.” Така казва. Сталин, който разбира антагонистичния характер на противоречията между Съветска Русия и Запада.

Не е ли вярно, че ситуацията прилича на тази, която се развива днес? Либерално-капиталистическият свят се готви да даде решителна и може би последна битка на останалия свят, който се събира около Китай и Русия. Отново ще имаме нужда от лидери, мъдри и решителни, далновидни и човечни. В световната история, в историята на великите сили, те винаги се появяват в точното време.

Оглавявайки Поднебесната империя на 60-годишна възраст, Си Цзинпин, по думите на Конфуций в класическата книга „Лун Ю“, „се научи да различава истината от неистината“. Сега, няколко месеца преди 70-ия си рожден ден, той свиква да „следва желанията на сърцето и да не прекрачва границата“. Мисля, че Конфуций, „учителят на десет хиляди поколения“, доброволно би нарекъл Си Цзинпин модел на „благороден човек“, и би го включил сред основните си последователи сред Синовете на Небето. Китайците от XXI век наричат новия си лидер по модерен начин – „ядрото на партията“. Китайците са големи късметлии, че имат такъв лидер. Руснаците са големи късметлии, че имат такъв стратегически партньор.

Превод: В. Сергеев

https://pogled.info/