Свинското месо у нас ще продължава да поскъпва. Тази прогноза направи в ефира на предаването “Директно” Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България.

По думите му тази тенденция се наблюдава от края на миналата година, през тази обаче скокът в цените ще е по-плавен.

“Много зависи как се развива пазарът в целия Европейски съюз, тъй като в момента наблюдаваме намаление на производството между 5 и 10%. В България също се наблюдава такова намаление от 26% с което статистически сме на първо място по спад в производството в Европейския съюз“, алармира експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Михайлов смята, че причината в България да има недостатъчно стопани, които да отглеждат свине, е държавната политика в областта на селското стопанство и би следвало държавата да предвиди стимули за производителите.

Той отбелязва, че в други държави секторът бива подкрепян по различни начини, като в някои страни има по-солидно субсидиране, създават се условия за развитие на бизнеса, осигуряват се пазари и има по-добра организация при обработката на месо.

Според Михайлов повишението на цените зависи от няколко фактора – развитието на конфликта в Украйна, каква ще бъде тазгодишната реколта и производството в рамките на целия Европейския съюз.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник