Шахматните кралици на България са европейски шампионки!

0
58


Националният отбор на България за жени е европейски шампион по шахмат за пръв път в историята.

На първенството на Стария континент в Будва Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния тим за жени, след като завършиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан.

В последния девети кръг българките постигнаха паметна победа с 2,5:1,5 точки срещу поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната Шахматна Олимпиада тим на Грузия.

Победи за България постигнаха Антоанета Стефанова на първа дъска и Гергана Пейчева на трета, като успехът на Пейчева осигури титлата и дойде от позиция, в която българката бе съвсем близо до загубата.

Втората за световната купа по шахмат Нургюл Салимова направи реми на втора дъска с грузинката Нино Бациашвили в европейското отборно първенство.

След нея на първа дъска бившата световна шампионска Антоанета Стефанова пребори Бела Хотенашвили, но за съжаление Гергана Пейчева загуби от Лейла Явакишвили.

Българският отбор водеше преди последния кръг, но трябва да не загуби, за да извоюва титлата.

В предпоследния осми кръг на шампионата българските шахматистки спечелиха с 2,5:1,5 точки срещу Полша, а успехът гарантира медал на българките.

На четвърта дъска Белослава Кръстева се сражава със Саломе Мелия и ако не загуби, ще сме европейски шампиони.

Източник 24часа