Читалище „Свобода-1897“ с.Гурково представи изложба под надслова „Шарен път“

0
212

“Много е хубаво, когато всички сме задружни и не усетихме как се изнизват годините и остаряваме.“, написа Иванка Христова, чиято изложба Читалище „Свобода-1897“ представи.

Събитието е шесто от поредицата “Гурковлии, майсторлии”. Идеята е да се популяризира самодейното изкуство в селото, близо до морето, родно място на изтъкнати наши творци.

В изложбата, която беше открита в Народно читалище “Свобода-1897 г.“, беше представена дългогодишната и сърцата самодейка Иванка Христова. Тя стана “Благодетел на 2022 година“ за безвъзмездното си и благородно дело по ушиването на ямурлуци за коледарската група на читалището. Жената е майстор и на финките на самодейната певческа група “Преселски накит“ от Гурково ” и е жена със златни ръце, като много от гурковлийките”, споделят организаторите. Финка е блуза с дълги ръкави ушита от кадифе.

В това шесто издание на поредицата „Гурковлии, майсторлии“, която стартира през есента на 2021 година, бяха представени изящни плетива на една кука, практични плетива за ежедневието на две куки, нашити тюлени и панамени карета, мельота, гоблени, нашивани с бродерии ризи и дори чумбера на авторката, която сама е измайсторила ресните.

“Надсловът на първата ѝ самостоятелна изложба препраща към всички обрати и преломи в живота на авторката, която е имала бедно детство и шарена трудова реализация, в която се е изявявала като майстор-сладкар, шивач и дори шлосер, но никога не е спирала да плете и шие”, разказват от читалището.