ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО – 25 ДЕКЕМВРИ – КОЛЕДА

0
2584

На Коледа православният свят чества Рождество Христово. На 25 декември настъпва един от най-вълнуващите за малчуганите празник – Коледа, наричан още Голяма Коледа, Божик. В този ден всяко дете очаква с нетърпение Добрия старец да му донесе подарък и през целия ден крои планове как да направи така, че да го зърне, когато той слиза през комина или се прокрадва през вратата, за да остави мечтания подарък под елхата.

Домовете са празнично украсени, елхата грее с пъстроцветна премяна, а от кухнята ухае на вкусни блюда, които домакините приготвят.
На Коледа православният свят чества Рождество Христово. На този ден цялото семейство посещава празничната литургия в храма.
Гаданията за това – каква година ни очаква, са заемали сериозна част в българската етнография. Големият празник Коледа не прави изключение.

В старо време хората са вярвали, че ако Коледа се падне в понеделник, то зимата ще е студена и дълга, пролетта и лятото ще са дъждовни, а есента – суха. Няма да има голямо плодородие, но пък управниците ще имат големи успехи.

Ако празникът се падне във вторник – то през зимата ще има много сняг, през пролетта – много дъжд, а есента ще е суха. В такава година старите хора са препоръчвали да не се пътува по море.

Ако Коледа се падне в сряда, зимата ще е студена и дълга, пролетта ще е суха, ще има голямо плодородие. Ще има мир.

Ако празникът се падне в четвъртък, поверието гласи, че зимата ще е мека и топла, пролетта и лятото – много ветровити. Ще има малко мед и зеленчуци и много плодове. Управниците ще се сменят.

Когато празникът се падне в петък, хората са вярвали, че зимата ще е много студена, лятото – дъждовно, а есента – суха. Ще има хубаво грозде, а управниците ще имат успех.

Ако Коледа се падне в събота, зимата ще е много снежна, пролетта – ветровита, а лятото дъждовно. Няма да има голямо плодородие. Ще има природни бедствия.

При случай, че празникът се падне в последния ден от седмицата – неделя, поверието било, че зимата ще е мека, лятото ще е сухо, а есента – ветровита. Плодородието ще е голямо, а управниците ще страдат.

Друга народна мъдрост пък повелява, ако ти писне ухото в първия ден на Коледа, то значи ангел е минал покрай теб. Човек трябва да си пожелае нещо, защото то задължително се сбъдва.

НДТ