ЧЕРЕН ТРЮФЕЛ РАСТЕ В РАЙОНА НА БАЛЧИК

0
1953

Районът, който се стопанисва от структурата на Североизточното държавно предприятие, е един от тези, където вирее черният трюфел у нас. Според директорът на Държавно ловно стопанство Балчик Калинка Тодорова, бизнесът с подземната гъба, е свързан с много проблеми. Една от основните причини за това е липсата на лицензионен режим. Не е приет и подготвяният законопроект за трюфелите. От миналата година е въведен разрешителен режим, за да се въведе ред в този бизнес.

За тази година Държавно ловно стопанство Балчик е издало 17 разрешителни. Но, има и много бракониери.
Горските стражари в Балчик са установили 12-13 килограма незаконен добив на черен трюфел. Имало е случай, при който у един бракониер са били открити 3 килограма от ценната гъба.
Конфискуваният трюфел, за който са издадени и актове, остава на отговорно пазене в ДЛС, докато не приключат всички процедури. Какво ще се случи след това все още не е ясно, тъй като досега няма практика. Най-логично е ценната и скъпа гъба да се реализира от държавата, а не да се унищожава, но това тепърва ще става ясно.
Сериозният проблем не е в събирането на трюфели, а в неправилния начин и срокове, в които това се прави, обясни Тодорова. Тя посочи, че миналата година, когато цената е била много висока – над 700 лв./кг, ловците на трюфели започнали да ги събират много рано.
Задължително, когато се ходи  за трюфели, трябва да се зарива след това мястото, откъдето е изваден  трюфелът. В противен случай следващата година се съсипва мицела и от ценната гъба няма да има. Има много хора, които ходят със лопати с търмъци търчмъчат горите, оставят дупки. В резултат на това постепенно мицелът изчезва, обясняват търсачи на трюфел. Други събират гъбите преди да са узрели, което също пречи.
Според Калинка Тодорова, редът за събиране на трюфели трябва законово да се регламентира. Да се посочат срокове, в които тази дейност може да се извършва, както и да бъде указан начинът, по който ценната гъба се събира.
За един сезон търсачи на черен трюфел край Балчик изкарват и по 20 000 лева. Затова конкуренцията вече е толкова сериозна, че може да се говори за „трюфелова война”. Има случаи да тровят специално обучените кучета или да си създават взаимно други проблеми.
В страната над 10 хил. души събират трюфели, а броят им расте. В момента един килограм трюфели се изкупува за 300 лв. за първо качество и за 60 лв. за второ. 99% от черния трюфел се изнася и се използва предимно за подправка. Годишният експорт от България е около 150-200 тона.
Историята сочи, че първите експедиции за търсене на трюфели в България датират още от 80-те години на миналия век, съобщава dnes.bg. Тогава екип на най-голямата компания търговец на този вид гъби идва у нас от Италия за проучване на терените и локализиране на находища. Заради високите температури кучетата търсачи са се задушили и това е саботирало мисията. Няколко години по-късно женен за българка италианец на име Патрицио Панфили открива първия черен трюфел у нас между Угърчин и Ловеч. Във времето постепенно започва да обучава хора, които да упражняват тази професия. Днес 10 000 са българите, които си изхранват прехраната като ловци на трюфели. Броят им обаче постоянно расте, защото бизнесът с подземната гъба бил много доходоносен. В България най-разпространен е черният трюфел. Имало обаче и находища от бял трюфел, който е в пъти по-скъп.
През пролетта, когато са най-обилните валежи, растежът на черния трюфел е най-интензивен и той се показва на повърхността на почвата, тогава е „ на очи“. Именно когато трюфелът расте с най-бързи темпове, ароматът му е най-слаб и той е негоден за консумация. Затова от бранша са единодушни, че в периода 1 март – 15 май трябва да се въведе забрана за вадене на този вид гъба, защото търсачите много често вадят и малките екземпляри, още „бебета“, не запълват изкопаните дупки и така унищожават мицела и естествената екосистема на гъбата. Освен това браншовиците са категорични, че са необходими и законови промени, които да въведат и курс на обучение за всеки желаещ да стане търсач, преди да се издаде разрешително, по подобие на ловците, за да може да се гарантира съвестно и регламентирано вадене от почвата.
Благоприятните месеци за търсене на трюфели у нас са юни, юли и август, а най-богато на ценната гъба е Лудогорието. Дървесните видове, около които най-често се намират трюфели, са липа, бор, габър, дъб и топола. НДТ