ЦИК обяви резултатите от вота към 7,30 ч – 25,67 на сто печели двойката Радев-Йотова, 22.02 на сто са гласували за Цачева-Мануше

0
599

Продължава обработването на резултатите от проведените вчера избори. Към 7:30 ч. бяха обработени 66,55% от протоколите в страната и 54,60% от протоколите на СИК в чужбина за изборите за президент. По така обработените данни активността е 54,51%, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Според резултатите, обявени от Камелия Нейкова с 25,67% е кандидатската листа Румен Радев – Илиана Йотова; с 22,02% е листата Цецка Цачева – Пламен Манушев; 15,10% за Красимир Каракачанов и Явор Нотев; Веселин Марешки – Петър Петров 10,74%; Трайчо Трайков – Съби Събев 6,14%; другите кандидати са с по-ниски резултати.

5,68% от обработените протоколи показват, че това е процентът избиратели, които са гласували с “Не подкрепям никого”. Това означава, че тези действителни гласове участват при определяне на разпределението на гласовете за кандидатските листи, т.е. на тези, които са първите места им е необходим по-голям брой гласове, за да спечелят на първи тур.

В ЦИК имаше постъпили сигнали за дълги опашки от избиратели, които очакват да гласуват, не само във Великобритания, в Испания, в Турция, само че Изборният кодекс позволява изборният ден да продължи не повече от 21:00 часа местно време за гласуването във чужбина. Така че след този час, няма законова възможност да продължи гласуването, посочи Нейкова.  http://pik.bg/