Цикълът „Невидима София“ за 2024 година ще завърши с изложбата „Занаятчиите на София“, каза пред БТА Цветана Кулинска

0
3



Цикълът „Невидима София“ за 2024 година ще завърши с изложба, посветена на движимото културно наследство под наслова „Занаятчиите на София“, съобщи за БТА Цветана Кулинска, член на организаторите от „Програмата“. Събитието ще се състои на 21 ноември в Централни хали.

През 2025 година ще продължим да разкриваме непознати аспекти от материалното и нематериалното културно наследство на София с още изложби, отбеляза Цветана Кулинска. „Работим по няколко проекта, които ще фокусират вниманието върху знакови културни институции, като театрите на София и емблематични фигури от българската театрална сцена. Продължаваме да търсим вдъхновение в скритите, но значими символи на града, които често остават незабелязани“, каза тя.

Тази вечер цикълът „Невидима София“ продължава с фотографската изложба „Старите квартали на София“, която ще се състои в столичен хотел. Както БТА писа, „Старите квартали на София“ е продължение на изложбите, посветени на архитектурното наследство на столицата, изчезналите кина на София и незабравените ѝ читалища. Фотографиите ще останат там до 31 октомври, а от 14 до 27 ноември може да бъдат разгледани в столичен мол.

Цветана Кулинска разказа за посланието на експозицията. „Старите квартали на София, макар и понякога забравени, носят в себе си истории и спомени, които формират културната ни идентичност. София не е просто град, тя е многопластова история, в която миналото и настоящето се преплитат. Искаме да подтикнем хората да се вгледат в тези места и да осъзнаят тяхната стойност, като същевременно ги вдъхновим да търсят нови начини за тяхното опазване“, отбеляза тя.

По нейните думи стара София е пулсът на града, мястото, където миналото се среща с настоящето, където всяка уличка и всяка фасада разказват истории. „Тя е символ на паметта, която не бива да забравяме, и източник на вдъхновение за бъдещето“, допълни Кулинска.

Според думите на организаторката подборът на кадрите и авторите е изключително внимателен процес. „Стремим се да съчетаем различни фотографски стилове и да включим творци с различни гледни точки към града. Важен елемент е свързаността им със самата идея. Авторите, които избираме, трябва да могат да уловят не само визуалната красота, но и духа на кварталите, които представяме. Всяка снимка е като парченце от пъзел, което оформя общата картина на темата. Също така, за мен като творчески директор най-важното е да даваме поле за изява, шанс и сцена на млади и все не толкова популярни талантливи и млади фотографи, които са се справили извънредно добре“, отбеляза Кулинска.

Относно автори на творбите, които са подредени днес – Иван Христов и Яница Генова, Кулинска коментира, че притежават изключителната способност да улавят невидимото. „В техните кадри не виждаме просто места, а истории, емоции и спомени. Впечатли ме тяхната чувствителност към детайлите и умението им да трансформират ежедневното в нещо уникално и красиво“, допълни още тя.



Източник БТА