Франция обяви готовност за споразумение за гаранции на Украйна

0
79

©

Франция е готова да подпише споразумения с Украйна за предоставяне на гаранции за сигурност, които ще помогнат на страната да се защити в дългосрочен план и да предотврати възможни бъдещи агресии. Съответното бе обявено в хода на брифинг на Министерството на външните работи в Париж, предава РБК-Украйна.

Към представителите на ведомството бе отправен въпрос дали има план за предоставяне на гаранции за сигурност на Украйна, какви точно ще бъдат те и дали е възможно да бъде приложен преди края на войната.

“Франция, заедно със своите партньори, продължава да мисли как най-добре да подкрепи Украйна в дългосрочен план и във всички области”, увериха от френското външно министерство.

“Франция е готова да преговаря за споразумения с Украйна, насочени към предоставяне на гаранции за сигурност, които ще й помогнат да се защити в дългосрочен план и да предотврати евентуална бъдеща агресия, както е посочено в декларацията от 36-ата френско-британска среща на върха“, гласи отговорът на външнополитическото ведомство в Париж.

По-рано американският вестник The Wall Street Journal съобщи,  че западните страни искат да предложат на Украйна модел на гаранции за сигурност като този, който има Израел. САЩ може да станат основен гарант, увериха от редакцията.

WSJ пише, че концепцията за израелския модел за Украйна е разработена още през 2022 г. от ръководителя на президентската канцелария в Киев Андрий Йермак и бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Западни представители смятат, че подобно споразумение между Украйна и нейните съюзници може да промени хода на войната с Русия, а документът ще помогне на страната да се придвижи към членство в НАТО.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник