Северна Македония трябва да направи крачка напред към ЕС, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред македонския парламент преди заседанието, на което депутатите ще обсъдят т. нар. френско предложение за началото на преговори за присъединяване към съюза.

Фон дер Лайен завърши обръщението си към македонските депутати с цитат от покойния президент Борис Трайковски:

“Направете правилното нещо за мира и просперитета на Северна Македония, която скоро ще стане членка на Европейския съюз. Бъдещето на вашата страна е в Европейския съюз, а Европа не е цялостна без Северна Македония. Благодаря”, заяви Фон дер Лайен.

Тя подчерта, че македонският език и македонската идентичност се признават от Европейския съюз.

“Слушах Ви внимателно. Няма съмнение, че македонският език е вашият език и ние цялостно го уважаваме. Ето защо ревизираното френско предложение гласи: “Вашият език, без добавки!”. Вашата национална идентичност се зачита. Можете да разчитате на мен, процесът на преговори за присъединяване ще спазва стриктно европейските принципи и стандарти. Но добросъседските отношения са ДНК-то на европейската интеграция. Въпросите за историята обаче не са условие в преговорите”, каза Фон дер Лайен.

“Преговорите за членство на Северна Македония в ЕС могат да започнат още идната седмица, ако страната реши да подкрепи френското предложение. Междуправителствената конференция може да започне до няколко дни, каза още тя пред Собранието в Скопие. Думите ѝ, че интерпретацията на историята не е част от преговорния процес, бяха посрещнати с ръкопляскания.

Очакванията са, че предложението ще събере мнозинство – 70 депутатски гласа в 120-местния парламент.

Докато Урсула фон дер Лайен отправяше своето послание от трибуната на Собранието, депутатите от опозицията стояха с плакати и фланелки с надпис “НЕ!”.

Протестиращи пред парламента оставяха отпечатъци с червена боя по улицата и се опитаха да замерват с яйца сградата, съобщават медиите в Скопие. Центърът на града от сутринта е под засилена полицейска охрана и е затворен за автомобили. https://trud.bg