Фон дер Лайен: ЕС трябва да отговори “на зова на историята” и да приеме Украйна в Съюза

0
99

©

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Украйна да се присъедини към ЕС и той да се разшири до повече от 30 държави, отговаряйки на “зова на историята“, пише Politico.

“Бъдещето на Украйна е в нашия съюз“, заяви ръководителят на Комисията, в рамките на годишната си реч “Състоянието на Съюза“ на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. “В свят, в който размерът и теглото имат значение, завършването на нашия съюз със сигурност е в стратегически интерес и интерес за сигурността на Европа“.

Подкрепата на Фон дер Лайен за приемането на Украйна – тя също така спомена два други кандидати, Молдова и Сърбия – дойде след като редица политици от ЕС призоваха за разширяване на ЕС, включително австрийският външен министър Александър Шаленберг и френският президент Еманюел Макрон.

В същото време ръководителят на Европейската комисия поясни, че страните кандидатки трябва да преминат през често изтощителния процес на присъединяване към ЕС. Тя подчерта, че присъединяването към Съюза е “базирано на заслуги“ или зависи от способността на кандидатите да отговарят на стандартите на ЕС, включително по отношение на съдебната независимост и икономическата стабилност.

“Присъединяването към ЕС се основава на заслуги и Комисията винаги ще защитава този принцип“, заяви Фон дер Лайен и добави, че това изисква упорита работа, но Европейската комисия вече вижда напредък в тази посока.

По време на речта си Фон дер Лайен също предложи реформиране на правилата на блока, за да се вземат предвид новите членове, позволявайки възможността за промяна на договора за ЕС, ако е необходимо. Политикът уточни, че разширяването на съюза трябва да стане независимо от това дали ще бъдат направени промени в документа.

Както припомня изданието, окончателното решение за приемането на нови членове в блока се взема от страните членки на ЕС, въпреки че политическото ръководство се упражнява от Европейската комисия. През октомври Комисията ще издаде годишен доклад за напредъка, постигнат от страните, кандидатстващи за членство. Според анонимен източник на Politico в правителството на една от западноевропейските страни в началото на октомври лидерите на ЕС ще обсъдят въпроса за евентуално разширяване на среща на Европейската политическа общност в Гранада, Испания, а в края на октомври на министерска среща на върха.

Като част от активизирането на дискусиите Фон дер Лайен инструктира Европейската комисия да подготви поредица от прегледи, които да предшестват разширяването на Съюза, включително проучване как ще изглеждат парламентът и Комисията на ЕС в разширен състав, пише Politico.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник