„Семена от латинка“ е името на творческия проект, който ще бъде осъществен от ученици от Частната профилирана гимназия „Райко Цончев“. Идеята е да се създаде 20- минутно видео, което да разказва за живота на Адриана Будевска – една от личностите, положили основите на професионалния театър у нас, родена преди 142 години в Добрич. Това съобщи в ефира на Дарик радио Надежда Иванова, преподавател по история. Тя поясни, че гимназията е иновативно училище и в учебната си програма има предмет „Ние и светът“, в който учениците опознават различни области по различни теми. Една от темите е „Паметта на светлите личности“.

В контекста на тази тема под ръководството на Надежда Иванова и на директора на гимназията д-р Маргарита Христова учениците подготвят  20-минутен филм за живота и творческия път на знаменитата актриса. При посещение на Дома-паметник „Й. Йовков“ момичетата и момчетата се запознали с богатия фонд от вещи, документи и снимки на Адриана Будевска от фонда на музея.

Проектът се нарича „Семена от латинка“, защото латинката е била любимо цвете на родената в Добрич актриса. Латинки е имало в градинката в добруджанския й дом, семена от латинка тя носи със себе си, когато тръгва за Аржентина. Те са и единственото, което нейният внук взема със себе си  като спомен от посещението си в България.

„Цъфването на всяка латинка ще отваря отделен спомен от миналото  на Будевска. Всичко е организирано от пет спомена, първият от които е в дома на нейния най-голям брат. Негов познат актьор – Иван Попов, я подготвя за изпит пред Вазов, Шишманов и Мърквичка, за да спечели тригодишна стипендия за обучение в Москва за актриса. И това предопределя по-нататъшния й творчески път“ – каза д-р Маргарита Христова. Вторият спомен е свързан с изпита, с това как тя впечатлява журито. Иван Вазов я харесал толкова много, че тя играе главните роли в негови пиеси в Народния театър. Следват спомени за  личната драма на Будевска, отпътуването й за Аржентина, а след това – нейното завръщане в България.

Сред участващите в проекта ученици са Лидия Лазарова, Мартина Пейчева и Антоан Койчев. Те имат амбицията да създадат два продукта – драматизация и филм, в които ще пресъздадат отделни периоди от живота на Адриана Будевска и на хора, с които е общувала. Впечатлени са от необикновения живот на актрисата и са заредени с ентусиазъм да научат повече за нейния талант и за силата на творческия й дух

dnews.bg