Повече от 70% от жените са недоволни от формата и размера на гърдите си. Това се доказва от проучване, проведено от британски учени сред близо 20 хиляди жени от 40 страни, съобщава пресслужбата на Английския университет-Раскин с позоваване на списание Body Image.

Университетският професор Вирен Свами и колегите му преди няколко години организираха проекта за изследване на удовлетвореността на бюста, в който те се опитаха да открият дали идеите за идеалната гърда се различават при младите момичета и жени.

“Едно от основните ни открития – притесненията за размера на гърдите, отшумяха с увеличаването на възрастта на жената. Възможно е желанието да получат перфектни гърди да окаже по-малък натиск върху зрелите жени. От друга страна, вероятно майчинството ги кара да гледат повече на този орган с функционална, а не естетическа гледна точка ”, цитира Свами от пресслужбата на университета.

Като част от проекта бяха интервюирани почти 20 хиляди жители на 40 европейски, азиатски, американски и африкански страни, чиято възраст варира от 19 до 94 години. Учените ги попитаха дали са доволни от собствените си гърди и ако не, в коя посока биха искали да го променят.

Резултатите от проучването показват, че приблизително 70% от жените са недоволни от гърдите си и биха искали да ги променят. Приблизително половината от анкетираните биха искали да увеличат размера си и да променят формата си, а други 23% да го намалят. Само 31% от момичетата смятали, че нямат подобен проблем. В същото време показателите се различаваха много за представителите на различни страни. Например, по-малко от половината момичета от Гана страдат от такива комплекси, докато в Китай, Япония и Индия едва 10-18% от анкетираните жени смятат, че нямат проблеми с размера на гърдите. Подобни различия съществуват в степента, в която действителната и желаната форма се разминават.

Влиянието на тенденциите
През последните години социолозите и психолозите откриват все повече доказателства, че външният вид на човек засяга не само неговия личен живот, но и кариерата и позицията му в обществото като цяло. По-специално, преди почти девет и седем години, две групи британски учени показаха, че средно красивите хора имат по-висок коефициент на интелигентност и са по-склонни да получат високоплатени работни места от конкурентите си с обикновен или грозен външен вид.

Тези модели са характерни както за мъже, така и за жени. Те принуждават много жени да променят външния си вид чрез пластична хирургия, променяйки размера и формата на гърдите, устните, както и някои черти на лицето и други части на тялото. Както показва практиката, такива козметични процедури често са опасни за здравето в дългосрочен план.

Всички тези тенденции, както Свами отбеляза, са особено тревожни в контекста на факта, че подобни предразсъдъци засягат не само психологическото състояние на жените, но и тяхното здраве. Наблюденията на други научни екипи показват, че колкото по-малко жена е доволна от гърдите си, толкова по-рядко преминава тестове, предназначени да предотвратят развитието на рак. https://tass.ru/

ndt1.eu