Вече установихме маршрута на камиона, в който е станала експлозията на Кримския мост – това са България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Това е заявил ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин след среща с президента Владимир Путин в Санкт Петербург.

По думите му

експлозията “със сигурност има терористичен характер”.

Бастрикин казва, че са идентифицирани превозвачи, лица, участвали в организацията на движението.

“С помощта на Федералната служба за сигурност беше възможно да се идентифицират заподозрени сред онези, които биха могли да подготвят терористична атака”, допълва той.

Президентът Путин заяви, че

взривът на Кримския мост е организиран от украинските специални служби. Той дори е нарекъл станалото “атентат”. Бастрикин потвърди тази теза и добави, че за подготовката на атентата на украинските специални служби са помогнали граждани на Русия и чужди държави.

“Няма съмнение. Това е акт на тероризъм, целящ да бъде разрушена изключително важна инфраструктура на Руската федерация”, каза Путин. Това е първото му публично изявление след вчерашната експлозия, която разруши част от моста, свързващ Крим с руската транспортна мрежа.

Мощният взрив, за който руските власти твърдят, че се дължи на зареден с експлозиви камион, повреди  съоръжението, което бе открито през 2018 г. и през последните месеци служеше за снабдяване на руската армия във войната срещу Украйна. При инцидента загинаха трима, а до сега Русия се въздържаше да обвини Украйна за атаката. Киев не е поел отговорност за взрива.  https://bg-voice.com