УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА В БАЛЧИК СТАНА НА 67 ГОДИНИ

0
197

Вчера Университетската ботаническа градина в Балчик отбелязва своя 67-годишнина. На тази дата през 1955 г. със Заповед на Министъра на културата и образованието на територията на бившата лятна резиденция на румънската кралица и под ръководството на известния български учен-ботаник академик Даки Йорданов е създадена градината.

Днес този бисер на Черноморието, като част от Университетските ботанически градини към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (София, Варна и Балчик) принадлежи към глобалното семейство на ботаническите градини: член е на Световния съвет на ботаническите градини (BGCI), на Европейския консорциум на Ботаническите градини (EBGC), на образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини (EBGEN), Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места“ (ICOMOS).

От 1956 г. ежегодно публикува своя IndexSeminum и участва със своите колекции в обмена на семена с ботаническите градини от цял свят. Определена е за спасителен център по Вашингтонската конвенция CITIES, която контролира търговията с редки и застрашени видове. През 2005 г. е обявена за защитена местност по Закона за защитените територии, носител е на орден Кирил и Методий II-ра степен за нейните заслуги за пропагандирането постиженията на биологическата наука.

През 2020 година Ботаническата градина постави началото на виртуален тур със заснемане „Парад на лалетата“, в градината-разсадник и „Божествена градина“. Започна работа и ботаническа галерия, включваща научни илюстрации на растителни семейства, съобщи в ефира на Радио Варна Валя Славова.