Автор: Питър Ван Бюрен, theamericanconservative.com
  • Историята на Америка с наливането на почти неограничено количество оръжия и пари в развиващите се нации не е добра
  • Зеленски, комик и телевизионен продуцент, е представян на Запад като кръстоска между Чърчил и Боно
  • Тези, които рисуват паралели със съветско-афганистанския конфликт, трябва да помнят какво се беше случило в продължението

Мисленето във Вашингтон върви така: за „ниската цена“ на украинския живот и за няколко американски долара Западът може да прекрати стратегическата заплаха на Путин за САЩ. При това не умират никакви американци. Не е като в Ирак или в Афганистан. Това е постмодерно, нещо ново, една чиста голяма война, нещо като Джаксън Полък в международните отношения. А трябваше да мислим за това по-рано.

Е, ние го направихме. Но не се получи покрай краткото изпълнение и се появи съобщението. Добре дошли в новия Афганистан в стил 1980-те години, като САЩ ще играят както американските, така и съветските роли в определени моменти.

На пръв поглед всичко ни изглежда толкова познато. Русия нахлува в съседна страна, която повече или по-малко просто се съобразяваше със собствения си дневен ред. Целите на Русия са същите: да изтласка границите си пред това, което възприема като западно посегателство, от една страна, и да постигне световно господство от друга. Ранните руски успехи на бойното поле започват да се разпадат и САЩ вижда в това възможност да прокърви руснаците срещу нечии чужди телесни загуби. „Ще се борим с последния афганистанец“ беше лозунга на деня.

ЦРУ, чрез нашия „съюзник“ в Пакистан, започна да наводнява Афганистан с пари и оръжия. Инструментите са различни, но ефектът е един и същ: доставете достатъчно огнева мощ, за да задържите мечката вързана и кървяща, но не достатъчно, за да я убиете, и, дай си Боже, да не се сложи край на войната, която е толкова печеливша с много мъртви руснаци и нула убити американци. (Е, добре, може би само няколко, но те бяха за използване от паравоенните и специални сили на ЦРУ, така че няма нужда да ги броим). Това е ироничен исторически бонус: и в Афганистан 1980-те години и сега в Украйна, някои от парите, които са изразходвани са на саудитците. Виждате ли още нишката?

Оставете настрана някои големи разлики, които позволиха първоначалните успехи в Афганистан, но главният сред тях бяха дългите руски линии за доставка, затова нека да разгледаме какво последва след тези ранни дни.

Докато страните от НАТО и другите страни изпращаха малък брой войски и материали в Афганистан, САЩ излезе от релсите си, за да направи Украйна да изглежда като шоу на НАТО, което не е така. Предполага се, че Вашингтон обяви подкрепата си за Украйна за запазване и овластяване на НАТО, въпреки факта, че Украйна не е член. И все пак, за да задържи Германия в кулоарите в тази война, Вашингтон извърши скрита атака срещу критичната гражданска инфраструктура на Германия, която ще има трайни, негативни последствия за немската икономика.

Това твърдение, в допълнение към отворените грижи на САЩ на страните от НАТО като удобно бунище за доставките и още нещо, което предполага, че НАТО ще излезе разбито от Украйна. Човек също се чуди дали бъдещето на Европа е поставено настрана защо най-голямото притеснение се изразява във Вашингтон, а не в Берлин, Брюксел или Париж.

Както при Афганистан, има въпроси дали ние, американците, някога ще можем да напуснем, дали се прилагат правилата на „Грънчарската плевня“ на Колин Пауъл – вие я разбихте, вие ще я купите. Украйна приличаше на кошница, още преди Русия да нахлуе там, и в голяма степен заради западната намеса във вътрешните й работи.

Президентът Зеленски, комик и телевизионен продуцент, представян на Запад като кръстоска между Чърчил и Боно, извлече много популярност от своя образ за борба с корупцията и подобряването на икономиката, спечели украинските президентски избори през 2019 г. Това беше предшествано от украинската революция, известна още като Революцията на Евромайдана, която започна в края на 2013 г. като поредица от протести в отговор на решението на тогавашния президент Виктор Янукович да отхвърли споразумението за асоциация с ЕС и вместо искаше да продължи в по-тесни връзки с Русия.

Протестите нараснаха по размер и интензивност, като демонстрантите заеха площада Майдан Незалежности в Киев, като поискаха оставката на Янукович и нови избори. През февруари 2014 г. ситуацията ескалира, когато силите за сигурност на Янукович се разпаднаха пред протестиращите, което доведе до насилствени сблъсъци, в които останаха десетки мъртви. Янукович избяга от страната, а в Украйна се формира ново правителство. Революцията възпали напрежението с Русия, която впоследствие анексира Крим и подкрепяше сепаратистите в Източна Украйна.

Нито един от тези проблеми няма да изчезне, дори ако руската армия се оттегли зад границите преди инвазията. Идеята, е че тук не се случва нищо, освен грубата земя, която се завзема от мощния Путин.

Какво остана? Загриженост за нивото на корупцията в Украйна и американската роля в справянето с нея. Въпреки значителната американска финансова помощ за Украйна, има съобщения за корупцията и лошото управление на средствата. Някои твърдят, че САЩ не са направили достатъчно за справянето с тези проблеми и вместо това са си затворили очите, за да запазят стратегическите си интереси в региона. Историята на Америка с наливането на почти неограничено количество оръжия и пари в развиващите се нации и корупцията не е добра, точно както видяхме същото в Афганистан, в изданието от 1980 г. или след инвазията на Буш в Ирак. Корупцията може само да се влоши.

Голям страх в Афганистан беше разпространението на оръжията, които се преместваха от бойното поле в неподходящите ръце. Независимо дали това е контейнер с пушки или най-новите противовъздушни системи, ужасно много оръжия бяха доставени в Украйна. В случая с Афганистан истинският страх беше, че ракетите Stinger, способни да свалят модерни самолети, ще се озовават в ръцете на терористите. Оттогава САЩ преследват тези ракети по световните оръжейни пазари.

В Украйна е още по-лошо. Срещу руските и иранските военновъздушни средства се използват най-добрите американски инструменти за противовъздушна отбрана. Какво биха платили тези страни за телеметричните данни за сваляне, без значение дали става дума за действителния хардуер за обратен инженеринг и програмиране? Без съмнение има руски, китайски, ирански и други разузнавателни агенции на място в Украйна с куфари, които са пълни с пари, с които се опитват да купят каквото могат. Това е още една от цената на войната.

Също така е трудно да се види края на играта като свалянето на Путин. Това би означавало, че стратегията не е да се бием до последния афганистанец или украинец, а да се бием до последния руснак. Планът е тази последна капка да е последната руска смърт, която да предизвика някакъв вид свалянето на Путин. Но от кого? Размяната на Путин с правителство, ръководено от руската армия, изглежда като малката печалба. Вижте какво се случи последния път, когато Русия премина през радикалната смяна на правителството и получихме Путин. В Афганистан това бяха Талибаните издание 2.

Историята показва, че САЩ ще загубят по различни начини в Украйна, като в случай на „успех“ ще се добавя един забавен въпрос: Кой ще последва Путин и защо смятаме, че този човек ще бъде по-приятен и удобен за САЩ?

https://trud.bg/