Украйна заведе дела в СТО срещу Полша, Словакия и Унгария

0
94

©

Украйна е завела дела срещу Полша, Словакия и Унгария в Световната търговска организация (СТО) заради въведените от страните забрани за внос на селскостопански продукти от Украйна. Това е съобщила министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко, цитирана от РБК-Украйна.

“За нас е важно да докажем, че отделните страни-членки не могат да забранят вноса на украински стоки. Ето защо завеждаме дела срещу тях в СТО. В същото време се надяваме, че тези държави ще премахнат ограниченията си и ние няма да се налага дълго време да изясняват отношенията си в съда. Имаме нужда от солидарност с тях и защита на интересите на фермерите”, заявява Свириденко.

Според нея подобни стъпки и натиск от Европейската комисия и други страни-членки ще помогнат за възстановяване на нормалната търговия между Украйна и съседните държави.

Министърът на икономиката е подчертала, че в резултат на едностранната забрана на вноса украинските износители вече търпят значителни загуби.

Тя е уточнила, че Украйна смята подобни мерки за нарушение на международни задължения. “Те са неприемливи, тъй като търговската политика трябва да се регулира на ниво Европейски съюз”.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник