• В района на Киев хеликоптер с ръководството на Министерството на вътрешните работи на Украйна се разби близо до детска градина. По последни данни на Министерството на вътрешните работи на Украйна при катастрофа с хеликоптер са загинали 18 души, сред които три деца.

 

В резултат на катастрофа с хеликоптер в град Бровари, Киевска област, загина ръководството на Министерството на вътрешните работи на Украйна – министър Денис Монастирски и неговият заместник Евгений Енин, както и държавният секретар на ведомството, каза ръководителят на националната полиция на страната Игор Клименко на страницата му във Фейсбук (собственост на Мета, чиято дейност в Русия е призната за екстремистка и забранена).

„Общо вече са известни 16 загинали, включително две деца“, пише той.

Хеликоптерът се разби в близост до жилищна сграда и детска градина в Бровари. В резултат на това е избухнал взрив и е възникнал пожар. Евакуирани са деца и учители от детската градина. Според Клименко хеликоптерът е на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна.

Денис Монастирски беше на 42 години. Той заема длъжността ръководител на МВР на Украйна от юли 2021 г. Роден в град Хмелницки, където завършва местния университет по управление и право. Той беше избран за първи път във Върховната рада през 2019 г., беше член на президентската партия Слуга на народа.

Евгений Енин е първият заместник на Монастирски от август 2021 г. Преди това е заемал длъжности в Генералната прокуратура и Министерството на външните работи на Украйна.