Днешният (13.09) нощен удар на въоръжените сили на Украйна със стелт крилати ракети с голям обсег на действие SCALP-EG (и/или британските им аналози Storm Shadow) през нощта разкрива грешките на централния апарат на руското министерство на отбраната, а също така оголи цял набор от организационни и военно-технически проблеми в структурата на смесените зенитно-ракетни бригади на руските въздушно-космически сили, пише EA Daily.

По-конкретно малко преди три от десетте стелт ракети SCALP-EG/Storm Shadow да преодолеят ешелонирания позиционен район на руската ПВО и ПРО над ключовата военноморска база на Черноморския флот в Севастопол и да поразят пребиваващите на ремонт дизелово- електрическа подводница от проекта 636.3 “Ростов на Дон” и “Минск” (със загинали сред служителите на “Севморзавод“ “Серго Орджоникидзе”, на Кримското направление е фиксирана висока активност на самолети и БЛА за стратегическо радиотехническо, радарно и оптико-електронно разузнаване на съюзническите сили на НАТО.

Най-интересни за анализ от списъка с данни за самолети са стратегическите самолети за електронно разузнаване RC-135W Rivet Joint на британските ВВС, самолетите E-3B/C Sentry AWACS, както и въздушните платформи ARTEMIS за наземно радарно и електронно разузнаване на базата на бизнес самолетите Bombardier Challenger 650 .

И трите типа самолети са оборудвани (в допълнение към радарите за наблюдение на въздуха и земята) с интерферометрични сензори, базирани на пасивни фазирани решетки (55000 AEELS за Rivet Joint, AN/AYR-1 за Sentry и неизвестен индекс за ARTEMIS). Тези сензори дават възможност за откриване и идентифициране на модификации на радарното осветление на руските системи за противовъздушна отбрана, разположени в Крим, въз основа на техните честотни работни параметри. Също така е възможно да се определят техните “слепи зони“ и радиохоризонт в райони с ниска надморска височина въз основа на данни за височината на антенните решетки над терена и интегриране на координатите на тяхното местоположение върху известни топографски карти с висока разделителна способност.

Според окончателните данни екипи от оператори на комплексите AEELS и AN/AYR-1 редовно, по защитени комуникационни канали (включително Link-16), предоставят на командването на украинските ВВС най-оптималните маршрути за полети на Storm Shadow/ Ракети SCALP-EG, като се вземе предвид заобикалянето на секторите на радиолокационно покритие на руските зенитно-ракетни системи.

“Възможно ли е да се намали интензивността на полетите или да се преместят разузнавателните самолети извън границите на ефективното електронно разузнаване?“ – пита изданието.

“Естествено, да“, си отговарят от EA Daily. Това изисква политическата воля на централния апарат на руското военно ведомство. Агресивното маневриране в рамките на няколко десетки метра или “хващането“ на британски самолети RC-135W или E-3B на съюзническите военновъздушни сили на НАТО за прецизно автоматично проследяване със Су-35 с радари “Ибрис-Е“ незабавно биха охладили плама в съюзниците на НАТО. Командването на ВВС би било принудено самолетите да преместят патрулните си линии много по-дълбоко от бреговата линия на Румъния. “Добър отрезвяващ ефект“ би имал и силов двубой между пилотите на руските Су-35С и екипажите на британския Typhoon FGR.4, които редовно придружават Rivet Joint над Черно море.

Що се отнася до безпилотните стратегически радарни и оптико-електронни разузнавателни платформи RQ-4B Global Hawk, най-простият ход за Русия е прихващането им с помощта на зенитно-ракетни системи С-300В4 или ракети за въздушен бой Р-37М. Стандартните наземни системи за електронна война далеч не са най-добрите в противодействието на най-новия устойчив на шум въздушен радар AFAR AN/ZPY-2, инсталиран на Global Hawks. И следователно прихващането е единствената адекватна стъпка за спиране на информационната активност на безпилотни стратегически разузнавателни самолети.

Няма обаче признаци за затягане на контрамерките по отношение на тези полети от Генералния щаб на ВС на Русия и командването на Въздушно-космическите сили. И следователно не е трудно да се стигне до извода, че интензивността на подобни атаки ще нараства, както и броят на стелт крилатите ракети при атаките.

“Естествено, такава ситуация е абсолютно неприемлива за прикриване на стратегически важната инфраструктура на ВМФ на Русия в Крим и други прифронтови райони. И ако наблюдаваните днес тенденции се запазят, има висок риск от загуба на бойна стабилност в редица оперативни зони на източноевропейския театър на военните действия“, пише в заключение EA Daily.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник