Турция започwа да произвежда първия си национален електромобил ТОГГ (TOGG) през октомври, а на последния прототип се качи президентът Реджеп Ердоган.

На снимки се вижда как държавният глава управлява машината, току-що произведена в новопостроения завод в Гемлик – пристанищен град южно от Истанбул в района на Бурса.

Надяваме се, че официално ще открием завода в Гемлик на 29 октомври, каза Ердоган в реч вчера на церемония в Коджаели. Той отбеляза, че автомобилът ТОГГ ще бъде по пътищата в Турция още през първото тримесечие на 2023 г.

„Ние ще направим турската кола достъпна за народа и останалия свят въпреки онези, които казват: „Не можете да го направите, не можете да я произвеждате“, добави Ердоган.

Ръководството на групата ТОГГ, основана през 2018 г., представи първия прототип на електрическия автомобил в страната през декември 2019 г.

ТОГГ има за цел да произведе един милион превозни средства в пет различни категории до 2030 г.

През януари първият турски автомобил ТОГГ беше представен на най-голямото световно изложение за потребителска електроника в Лас Вегас (Consumer Electronics Show – CES).

ТОГГ обяви през октомври 2021 година, че всички аеродинамични и аероакустични тестове на автомобила са завършени.

https://trud.bg