Ню Йорк, 10 октомври. / ТАСС /. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп вярва, че Русия и Китай, след като са проучили американските хеликоптери Apache, оставени в Афганистан, могат да започнат да произвеждат по-евтини и по-качествени аналози. Той направи такова изявление, говорейки в събота на митинг пред своите поддръжници в Айова.

Според републиканците САЩ са оставили военна техника на стойност около 85 милиарда долара в Афганистан. „Русия и Китай вече имат образци на нашите прекрасни хеликоптери“, каза той и обясни, че говорим за машини Apache.

“Те вече се разглобяват, изучават ги, опитват се да разберат какво е какво и много скоро ще започнат да произвеждат по -добро оборудване за по -малко пари. Това е срам”, каза Тръмп.

Политическите противници на настоящия президент Джо Байдън критикуват процеса на изтегляне на американските сили от Афганистан и евакуацията на сънародници от там, както и на афганистанци и граждани на други държави. След терористичната атака на летището в Кабул на 26 август, при която загинаха повече от 200 души, включително 13 американски военни, редица влиятелни републиканци призоваха за оставката или импийчмънта на Байдън, обвинявайки го, че не успя да предотврати екстремистки атаки.

След като през пролетта САЩ обявиха решението да изтеглят въоръжените си сили от Афганистан, радикалното талибанско движение (забранено в Руската федерация) започна мащабна операция за установяване на контрол над страната. На 15 август радикалите влязоха в Кабул без бой, а президентът Ашраф Гани напусна републиката. На 6 септември движението обяви установяването на контрол върху цялата афганистанска територия, а на 7 септември обяви състава на временното правителство.