ТОП-ПУЛМОЛОГ – В НОВИЯ СЪВЕТ НА ДИРЕКТОРИТЕ НА МБАЛ-ДОБРИЧ

1440

 

  • 7 април – Ден на здравния работник

В навечерието на Деня на здравния работник – 7 април, добруджанци можем да се поздравим с новия борд на директорите на МБАЛ – Добрич, чийто състав бе обявен от Министерството на здравеопазването след провеждането на конкурс.

Като независим член в Съвета на директорите ще работи проф. Радослав Радев, чиято професионална биография започва от Добричката болница, за да достигне до върховете на гръдната хирургия и до дългогодишното успешно ръководство на факултета по медицина към МУ-Варна.

Проф. д-р Радослав Радев, д.м., е роден на 12.VII.1953 г. в Бяла, област Русе. Завършва математическа гимназия в Русе през 1971 г. и Медицинския факултет на МА – София, през 1979 г. Придобива специалност по хирургия през 1986 г. и по гръдна хирургия през 2001 г. Работи като ординатор в Хирургично отделение на ОРБ-Толбухин от 1979 г. до 1981 г. и в хирургичен кабинет към поликлиниката в Девня от 1981 г. до 1983 г. От 1983 г. работи в Клиниката по гръдна хирургия като асистент (до 1986 г.), ст. асистент (до 1989 г.), главен асистент (до 2004 г.).

Oт 2004 г. e ръководител на Катедрата по хирургични болести на Медицинския университет – Варна. Специализира сърдечна хирургия в МА – София, през 1984 г.

Защитава дисертация за степен ”доктор” през 2000 г. на тема „Торакоскопия при диагностиката и лечението на заболявания в спешната и неотложна гръдна хирургия“, с научен ръководител доц. д-р Яко Кузманов, д.м. Хабилитиран е като доцент през 2003 г.

От 2011 г. до 2018 г. е декан на Факултета по медицина към МУ – Варна.

Защитава дисертация за степен ”професор” през 2013 г.

Има над 90 научни публикации и съобщения у нас и в чужбина.

Член е на ​​Българското хирургично дружество, на Управителния съвет на РК на БЛС, Варна, на Съюза на учените в България, на Управителния съвет на Българската асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия, на E.A.E.S. (Европейска асоциация по ендоскопска хирургия), на ESTS (Европейска асоциация по гръдна хирургия), на CTSNet (Cardio-Thoracic Surgery Net) и на редакционната колегия на сп. “Сърце-бял дроб”.

Представител на държавата в новия Съвет на директорите ще бъде Лъчезар Карадимов, който вече от четири месеца изпълнява тези функции и влага ежедневни сили за връщане авторитета на добричката болница. Напомняме, че Лъчезар Карадимов е от Добрич, че има вече над 17 години опит, натрупан в Министерството на здравеопазването и че многократно е помагал на Добрич и негови жители за качествено здравеопазване. Младият човек, син на покойните вече д-р Елисавета Карадимова и проф. Димитър Карадимов, успешно продължава добрите дела, сторени приживе от неговите родители, за здравето на хората от Добрич. Откакто пое ръководството на борда, МБАЛ може да се похвали с вливането на лекари – професионалисти, със специализанти и с много нови придобивки.

За представител на държавата, който отговаря на изискванията на чл. 63, ал. 1 от Закона за лечебните заведения, тоест – ръководи лечебното заведение, комисията, провела конкурса, е класирала д-р Георги Желязков. За младия ортопед, който с размах пое оперативното ръководство на МБАЛ – Добрич в един особено труден за болницата период, писахме много. Ще напомним само, че когато пое поста, макар и като временно изпълняващ длъжността, д-р Желязков си постави три непосредствени задачи, а именно: „Първо – да овладеем ситуацията с ковид-заразата, освен това – да се обезпечи кадрово лечебното заведение и да се преструктурира кардиологичното обслужване, така, че хората от Добричка област да имат възможността да бъдат лекувани от водещи специалисти-кардиолози и да получат здравни грижи на най-високо професионално ниво…“

Макар от поемането на тези ангажименти да не е минало много време, д-р Желязков може да се похвали със стопроцентовото им изпълнение. И вече като шеф на лечебното заведение, без вр. и.д. пред името, да продължи да си поставя високи цели и – с помощта на Борда на директорите и всеотдайната работа на колегите си, да търси достойното място на МБАЛ – Добрич, което пък гарантира добро здравеопазване на нас – хората от Добричка област.

За читателите на „Нова добруджанска трибуна“ Лъчезар Карадимов сподели огромното си задоволство от факта, че в ръководството на добричката болница ще влее сили, знания и опит „топ пулмологът“ проф. Радослав Радев, чийто професионализъм е особено нужен днес, докато върлува ковид пандемията. Той изрази увереност, че проф. Радев ще бъде особено полезен на добруджанци – както със знанията и високия си професионализъм, така и с възможността да привлича компетентни кадри в добричката болница, както и да помогне за осъществяването на толкова желаната от добруджанци идея за филиал на Варненския медицински университет в Добрич. Лъчезар Карадимов изрази увереност, че новият Съвет на директорите ще работи екипно, сплотено и ще направи всичко по-силите си МБАЛ-Добрич, да излезе напълно от пропастта, в която се беше озовала. Като ползотворна определи той досегашната четиримесечна работа с колегите си, а като особен плюс подчерта факта, че до месец май в МБАЛ-Добрич ще заработи изключително модерна лапароскопска апаратура, която ще бъде използвана от хирургичното и гинекологичното отделение. Като повече от добра определи Лъчезар Карадимов координацията на ръководството на добричката болница с Министерството на здравеопазването и изрази надеждата си, че в съвсем скоро време МБАЛ ще получи финансова инжекция за ремонт на АГ-отделението.

До месец предстои заседание на новия Съвет на директорите.

Макар и ден по-рано, НДТ честити на всички медици в Добричка област професионалния им празник, като им желае лично здраве – на тях и семействата им, професионални успехи и упорит труд за здравето на добруджанци!

loading...