• Дървото на парите живее в почти всяка къща, но не всеки знае колко опасно е всъщност

Едно от най-популярните стайни растения е дървото на парите. Хората красят домовете си с него, защото вярват, че ако се грижат всеотдайно за него, то непрекъснато ще увеличава богатството им.

Въпреки че всички се надпреварват да казват колко добре е да го имате в жилището си, определено е добре да знаете какъв тих убиец се е настанил в къщата ви.

Дървото на парите има повече от 200 вида, като най-често срещаният е Crassula ovata. Често го наричат “тихият убиец” и това не е просто мистично наименование.

Работата е там, че красулата е отровно растение. Листата й съдържат арсен – една от най-силните естествени отрови. И ако възрастните са в състояние да контролират контактите си с това растение, то за децата и домашните любимци едно взаимодействие с него може да доведе до отравяне.

Основните симптоми на отравяне от дървото на парите са повръщане, виене на свят, диария, жажда, загуба на съзнание, проблеми с координацията на движенията и остри болки в корема. Самолечението в този случай няма да помогне и затова е най-добре възможно най-бързо да отидете на лекар.

За да избегнете отрицателното му въздействие, си струва да запомните къде не трябва да го държите. Отравянето от него може да бъде пасивно (когато отровата засяга тялото в малки дози). В този случай може да почувствате леко замайване или да загубите апетит.

За да се предпазите от негативното влияние на дървото на парите, по-добре не го отглеждайте в стая, в която прекарвате много време.

Отговорът на въпроса може ли да държите растението в спалнята или в кухнята е очевиден – не. В спалнята то ще ви вреди постепенно, а в кухнята може да доведе до остро отравяне.

Ако обаче сърце не ви дава да се откажете от дървото на парите и да го изхвърлите, ще ви дадем три важни съвета за отглеждането му.

На първо място, по-добре е да се грижите за дървото на парите с ръкавици. Второ – уверете се, че децата и животните нямат достъп до растението. И трето – при топло време дървото на парите се чувства много добре на балкона. А това допълнително минимизира риска от отравяне. /jenata.blitz.bg