• Стартовата му цена е почти два пъти по-висока от тази на Rolls-Royce Cullinan във Великобритания

Преди дни се състоя официалната премиера на Aurus Komendant. Това трябваше да се случи още през 2019 г., но събитието бе отлагано няколкократно.

Всъдеходът е изграден на същата модулна платформа като другите модели Aurus. Продажбите на новия модел ще започнат през първото тримесечие на 2023 г., но началната цена вече е известна. Komendant ще стартира от минимум 33 млн. рубли, което се равнява на 1,155 млн. лева! Във Великобритания цената на еталона Rolls-Royce Cullinan стартира от 276 000 лири (613 000 лв.), но без никакви персонализации, а, за да сме искрени, при този модел те са почти безгранични, което означава, че и цената може да расте неограничено.

умата Aurus е комбинация от латинската aurum (“злато”) и Russia – “Русия”. Моделите са кръстени на кулите Сенат, Комендант и Арсенал на Кремъл: лимузината и седанът са наречени „Сенат”, всъдеходът е наречен „Комендант”, а миниванът е наречен „Арсенал”.

През май 2018 г. лимузината Aurus Senat за първи път влезе в действие, когато Путин пристигна на нея на церемонията по встъпването си в длъжност. От същата година седанът и лимузините Senat започнаха да се използват в правителствените кортежи, а минивановете Arsenal станаха екскорт.

Едно от най-големите предимства (в така създалата се ситуация) на Komendant е фактът, че 70% от частите му са руски. Компанията има повече от 100 руски доставчици, както и партньори от „устойчиви на санкции“ региони.

Това далеч не важи за задвижването на модела, която идва от Бавария. Но руснаците винаги имат възможността да „оглозгат” който и да е от големите модели на BMW, за да извадят от моторния му кош познатия 4,4-литров V8 двигател с две турбини. Естествено, тук той е преминал съответни доработки, като работата му се подпомага от електромотор с 62 к.с. между него и 9-степенната автоматична скоростна кутия КАТЕ, Made in Russia. Резултатът е постигане на границата от почти 600 к.с. и 880 Нм.

https://www.vesti.bg