ЕС ще увеличи значително временните покупки на руски газ чрез държави, които са готови да плащат в рубли, за да компенсират спирането на доставките за Полша и България. Това съобщи пред ТАСС в сряда източник в институциите на ЕС в Брюксел.

„Днес се проведе спешно заседание на Координационната група по газа във връзка със ситуацията в Полша и България. Едно от междинните решения беше значително увеличение на покупките на газ от Русия през останалите канали, което ще позволи на Полша и България да закупят допълнителни обеми газ на европейския пазар. Освен това ЕС работи с всички партньори, за да осигури увеличаване на доставките на газ, предимно втечнен природен газ, казва източникът.

„В дългосрочен план страните от ЕС потвърждават намерението си във възможно в най-кратък срок – през следващите месеци или години – да сведат до минимум или напълно да откажат доставките на газ от Русия, като го заменят с други източници. ЕС ще ускори прехода към зелени енергия“, допълни събеседникът на агенцията.

Източникът отбеляза, че според оценки на ЕС Полша и България в момента не изпитват недостиг на газ и имат техническа възможност да получават както тръбопроводен газ от европейския пазар, така и LNG. Той отбеляза също, че в Брюксел прекратяването на доставките за Варшава и София на базата на отказ за плащане в рубли „недвусмислено се разглежда като нарушение от страна на Русия на дългосрочните договори с тези страни“. Европейската комисия не смята, че доларът и еврото след налагането на санкции срещу Русия са компрометирани валути, ненадеждни за международни разплащания. По-рано в сряда Bloomberg съобщи, че най-малко десет европейски компании, които купуват руски природен газ, вече са открили сметки за плащане на газ в рубли, четири от които вече са платили за доставките на газ от Русия в рубли.

ТАСС припомня: На 27 април „Газпром“ обяви, че е спрял напълно доставките на газ за българската компания „Булгаргаз“ и полската PGNiG поради неплащане в рубли навреме. На 26 април Газпром изпрати уведомление до компаниите вносители на Полша и България за прекратяване на доставките на газ от 27 април поради отказа им да извършват окончателни разплащания в руски рубли. На 23 март руският президент Владимир Путин инструктира плащанията за износа на руски газ към неприятелските страни да се прехвърлят в рубли. Той заяви, че Руската федерация ще откаже да приеме плащания по такива договори в компрометирани валути, включително долари и евро.

Според Федералната митническа служба на Русия през 2021 г. доставките на руски газ за Полша са се увеличили с 9,4% до 10,58 милиарда кубически метра. Доставките за България се удвоиха миналата година – до 3,15 млрд. куб.м.

https://trud.bg/