• Следващата година ще продължи започнатото от неговия предшественик, сигурна е известната астроложка Тамара Глоба. В ексклузивно интервю за РИА Новости тя даде своята прогноза за бъдещето, разказа как да се научи да разчита звездите и какво очаква различните зодиакални знаци през 2023 г. Да вярвате на нейния хороскоп или не – решете сами.

Година на поврат: какво очаква през 2023 г

– Основният въпрос, който вълнува всички: какво ни очаква?
Това е годината на Марс според европейския календар. Той ще продължи събитията от 2022 г., защото това е периодът на противопоставяне на Червената планета: тя ще увеличи влиянието си. Но това, което ще се развие през новата година, ще бъде завършването на определен етап както за Русия, така и за света като цяло. В същото време това е началото на нова: две вълни ще се сблъскат сякаш.
А 2023 е годината на обрат: към нова политика, финанси, нов курс като цяло.
Пикът на влиянието на Марс е през декември и януари. Той ще напусне този цикъл едва в края на март. Но трябва да се каже, че краят на тази година и началото на следващата година е времето, когато ще сеят най-много проблеми, свързани както с военни конфликти, така и със здравни проблеми.
– Но въпреки това до март това влияние на Марс ще приключи?
– Да, и периодът на твърдост в преговорите и споровете също ще продължи до март, вече по това време ще се случат кардинални сътресения, които за Русия ще се превърнат в експлозия на пасионарност – нейните скрити сили и възможности, свързани с технологиите и финансите, формирането на собствен път. Но това е и период на по-трудна икономика, като през следващите три години се появяват нови структури. Промяната ще бъде достатъчна.
Това, което започна тази година и се свързва с военен конфликт, ще продължи до 2024 г., но ще завърши с остра конфронтация, а след това и преговори.
– За света ли става въпрос?
– Да.  И точно както пандемията свърши внезапно, военните събития също могат внезапно да свършат. И ще последва нов период.
Но бих искала да кажа, че средата на 2023 г. ще стане важна повратна точка за Русия и света. Старата дипломатическа политика и споразумения между страните ще продължат да играят голяма роля, но в края на октомври много споразумения, разработени през последните осем години, ще се сринат. Процесът на изграждане на нова политика ще даде резултат в края на годината.
Каква е грешката в прогнозата?
– Приблизително 85-95 процента се сбъдват.
Тази година беше трудна в много области. С какви въпроси идват хората най-често при вас?
– Преди най-популярните теми бяха любовта и бизнеса. Тази година е бизнес и здраве. И къде отиват децата.
– А кой е най-популярният ви отговор, ако говорим за статистика?
— ИТ сферата. Тя е най-търсената.
Ransomware атакува ИТ системи на компании в различни страни

Без формализъм: как да различим професионалист от измамник

– Как да различим професионалния астролог от аматьора?

– Много просто. Ако има резултат, значи човекът е професионалист.

– Значи няма официални знаци? Например, гледайте няколко епизода в YouTube и разберете, че пред вас е шарлатанин.

– Не. Освен това хората, които правят подобни видео прогнози, могат просто да ги откраднат от други и да ги излъчат от свое име. Астролозите се проверяват само от опит.

– Днес наоколо има много психолози, астролози, таролози. Видеоклипове в социалните мрежи и в YouTube с общи съвети. Но все пак, способен ли е някой да стане астролог и какво трябва да се направи за това?

– Да, определено можете да научите. Аз самата го правя с удоволствие, има и други школи.

Но, разбира се, трябва да има предразположение. В детството много свирят на пиано, но не всеки ще стане вторият Ван Клибърн.
Астрологията не винаги е забавна: трябва да броите и да мислите.

– Колко трябва да учиш, за да натрупаш необходимата база?

– Поне четири курса са около три години. Освен това периодът беше намален, тъй като се появиха онлайн уроци.

– След това човек ще може ли да прави прогнози?

– Не винаги. Някои в обучението разбират, че няма да станат този Ван Клибърн, но не искат да го правят по различен начин. Но има и талантливи.

– Случват ли се удръжки?

– Да. Например, ако ученик използва придобитите знания и ги предава от себе си, като приписва авторство. Или нарушава дисциплината: пропуска класове, въвежда деструктивност в групата.

За качествата и кодекса на честта: кой може да стане астролог

Какви са качествата, които се изискват от добрия астролог?
– Интуиция и всичко свързано с броене, емпирично проследяване, сравнение и анализ.
– Тоест, хуманистите няма как…
– Не си прав. Много хуманитаристи, благодарение на техния начин на мислене, “усещат” събитията. И най-важното – вдъхновение.
Астролозите имат ли етичен кодекс? Например, ако видите смърт или тежко заболяване в прогнозата, ще го кажете ли директно или все още е табу?
– Наистина има нещо, което не си струва да се съобщава, защото човек не е готов да възприеме тази информация. Имаше период в живота ми, когато казвах директно всичко, което виждам. Имаше конфликти.
Сега предупреждавам по-внимателно. Например казвам: “Обърнете внимание на здравето на майката, трябва да се прегледате.”

– Тоест, като цяло, няма принципни ограничения и можете да кажете на човек всичко?

– Зависи от конкретната ситуация. Смъртта не винаги е точно определена. Има по-голяма или по-малка степен на свобода по въпросите на избора на съдба, това се дължи на планетарните цикли и личния хороскоп. Понякога съдбата е по-силна. Мнозина вече имат достатъчно свобода. Но някои всеки път се втурват с отворена козирка към проблемите си.
Сложно е. Тоест, ние можем буквално да изчерпим пътя, който сме избрали, и тогава всичко ще отиде към унищожение. Но обикновено тръгваме по нов път – животът продължава.

– Тоест прогнозата не е резултатът? Може ли всичко да се промени?

– Има хора, които имат повече свобода според хороскопа.

Звезди за звездите: кой от артистите е типичен представител на своята зодия

– Кой от артистите можете да наречете типичен представител на вашата зодия?
– Алла Пугачова е типичен Овен, има пет планети в този знак. Тя има ярък талант, може да генерира идеи.
– Певицата често признаваше, че е интровертна, но на сцената, според нея, се превърна в екстроверт. Това типично ли е за Овен?
– Не. Овните са екстроверти, въпреки че може да мислят по друг начин. Овенът е първият знак на зодиака, екзалтационният знак на Слънцето, така че екстровертите. Но те принадлежат към лунната половина на знаците на зодиака, провеждайки всичко през света на емоциите, така че реакциите им са трудни за спиране, всички те са на повърхността, емоциите им са ясни и разбираеми.
– Филип Киркоров типичен телец ли е?
— Съвсем правилно. (Смее се.) Чаровен, търпи много, но в един момент може да му писне, пламва – и бикът страда. Всъщност, следователно, близките знаци на Слънцето често се сближават.
Вие сте родени под знака на Риби. Ти типичен представител на своята зодия ли си?
– Може би по много начини. Аз съм чувствителен, любящ човек, за мен е важно това, което е важно за всички. Обичам изкуството, харесвам музиката, давам на хората много топлина и внимание. Рибите са склонни да се оттеглят в себе си и да „потъват“ в своя свят. Не става въпрос за мен, защото аз съм слънчев представител на знака и обичам движението, активността, забавленията, приятелите, публиката и, разбира се, моя свят.
“Романтика за шоубизнеса”: интервю с Тамара Глоба
Тамара Глоба стана гост на новия епизод на подкаста “Романтиката на шоубизнеса”. Можете да чуете пълната версия на интервюто, както и хороскопа за всички зодии за 2023 г.