Тази вечер Стара Загора избира своята Царица Августиада 2023. Това ще се случи в 20.00 часа на специална сцена на Античната улица на Августа Траяна, каза за “Фокус” Олег Стоилов, който е един от организаторите на Фестивала на виното и културното наследство Августиада.

“Името на събитието не идва от месец август, а от старото име на Стара Загора – Августа Траяна. Преди години, когато е бил създаден фестивалът, един от организаторите е бил директор на Регионалния исторически музей и той е предложил това име, тъй като е тематично, защото събитието се провежда на автентичната Римска улица в града. Това е едно символично пътуване във времето назад”, каза Стоилов.

Кастингът на момичетата, които ще участват, се е провел миналата събота, а днес една от тях ще стане Царица Августиада 2023. Претендентките, които ще се борят за титлата “Царица на Августиада“ са 12 и са на възраст между 17 и 22 години. Организаторите са подготвили онлайн гласуване за “Момиче на публиката”. В специален албум във фейсбук страница на събитието, всеки потребител може да даде своя глас за едно от момичетата, което ще получи това отличие. През миналата година Царица на Августиада 2022 година стана старозагорката Ивайла Ушева.

“Днес, след дефилето по централните улици на Стара Загора, което се влива в Античната улица, ще има официално откриване на Фестивала. Царицата ще бъде избрана по време на специален спектакъл. За пръв път той ще се проведе на открито на Римската улица. Досега го правихме в Операта, но сега искахме да го изнесем на самия фестивал. Надявам се да бъде атрактивно. По време на фестивала, Царицата ще участва в гала вечерята, ще раздава награди за отличените вина, както и грамотите за участниците. Царица Августиада за седма поредна година е важен елемент от това събитие. В неделя ще се проведе един майсторски клас с наградените вина от Балканския винен фестивал. Той също ще бъде на открито на сцената”, каза Стоилов. Любопитна подробност е, че функциите на Царица Августиада не се изчерпват само в награждаване на най-добрите вина и участие в мероприятията, а в рамките на една година тя ще продължава да популяризира културно-историческото наследство и туризма на Стара Загора по време на различни форуми.

“Интересното в нашия фестивал е, че определянето на наградените вина всяка година става от посетителите. Още когато влизат в изложението, те получават анкетна карта. След като тестват вината, те дават своя глас за най-доброто, според тях, вино. На база на тази класация всяка година се определя първо, второ и трето място. Виното, което е отличено на първо място, има право да носи знака на Августиада. Това е знакът с монетата от римския император Каракала, която е много ценна. По този начин се определят местата на вината. Няма жури, опитваме се вкусът на хората да бъде определящ, а не експертни оценки от жури”, категоричен е Стоилов.

Рени АТАНАСОВА

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source