ТАЗИ ВЕЧЕР ИЗТОКЪТ ПОСРЕЩА ГОДИНАТА НА ЖЪЛТОТО ЗЕМНО КУЧЕ

0
845

Тази вечер Изтокът тържествено ще посрещне лунарната нова година. Традициите покрай празника са изключително интересни като всяка от тях се изпълнява с цел да донесе благополучие през новата година. Наборът от обичаи се предава от поколение на поколение като някои от тях са непроменени от векове. Дните преди и след Китайската нова година са наситени от куп специфични ритуали. 2018-а ще бъде Годината на жълтото земно куче и идва официално на 16 февруари. Ето как я посрещат в онази част на света…

13 февруари – Ден за почистване

Действието по разчистването на дома е символично в много отношения. С бърсането на прах и изхвърлянето на излишните вещи китайците си взимат сбогом със старата година. Освен това е важно почистването да стане преди идването на новата година, защото се смята, че бърсането на прах, метенето и миенето в първите пет дни на новата година ще отмие късмета надалеч.

15 февруари – Традиционна вечеря

Традиционната вечеря е ден преди лунарната нова година и на нея около масата се събират всички близки. Това е едно от най-важните хранения за китайците изобщо. Всяка година вечерята е съпътствана с най-големия пътникопоток в страната, тъй като хората пътуват, за да са със семействата си. За 2018-а в периода от февруари до март се очаква да бъдат регистрирани най-малко 3 милиарда пътувания.

Вечерята обикновено включва ястия, които също носят своята символика и за които се вярва, че носят късмет и благосъстояние. Такова е помелото, чието име на китайски се произнася като “лук джао”. Това е символ на просперитет, тъй като двата йероглифа, с които се изписва, са омофони с “богатство” и “имане”.

Сушените миди на име “хо си” от своя страна са популярни, защото името им звучи като “печелене на пари” и “добри неща”.

16 февруари – Първият ден от новата година

Първият ден на новата година се прекарва на гости на семейството от страна на съпруга, както и в посещения в домовете на приятели. Женените двойки раздават на децата, неженените и по-възрастните червени пликове на име “лай си”, които обикновено съдържат пари. Някои дават червени пликове и на сервитьорите, шофьорите и друг обслужващ персонал.

Въпреки че денят е натоварен заради многото гостувания, никой не бива да припира останалите да побързат, защото се вярва, че така през цялата година близките ще се чувстват притиснати и неспособни сами да се организират.

Много е важно всячески да се избягва убийството на животни, защото това носи лош късмет. Да убиеш пиле, например, означава да си убиеш късмета и по тази причина през тези дни китайците старателно избягват пилешкото месо.

17 февруари – Посещение при семейството на съпругата

Вторият ден от лунарната нова година женените двойки посещават семейството на съпругата като обичаите зависят от региона. Например, в провинция Джъдзян двойките носят дарове като бонбони и бисквити. В провинция Шандун традицията повелява да се носят четен брой подаръци с вярването, че хубавите неща идват в четен брой. Сред даровете трябва да има и кутия, пълна с тестени изделия и десерти. Въпреки това е обичай родителите да отказват подаръците.

18 февруари – Стои се вкъщи, за да се избегне лош късмет

Третият ден от новата година е запазен за стоене в къщи с вярването, че така избягваш ходенето на гости и евентуалните спорове с домакините. Този ден е познат и като Деня на гневното куче – бог, който в древността е носил лошия късмет. Освен това се смята, че излизането извън дома в този ден носи бедност.

19 февруари – Подготовка за посрещане на боговете на благополучието

На този ден се вярва, че боговете на благополучието и изобилието се завръщат на земята от рая. Това е много важен ден за предприемачите, които се надяват да спечелят благоразположението на боговете. Подготовката започва в късния следобед, когато хората подреждат на масата плодове, алкохол и три вида месо – риба, свинско и пилешко. Пали се и тамян.

20 февруари – Посрещат се боговете на благополучието

Петият ден на новата година китайците смятат за рождения ден на най-върховния бог на благополучието. Те палят свещи и бенгалски огън и малко след полунощ отварят широко вратите и прозорците си. В миналото хората са имали практиката да изкарат цялата нощ в ядене с надеждата, че това ще им донесе голямо богатство през годината.

Има два основни символа, задължителни за посрещането – глава на коза и шаран. Остатъците от тези животни според китайците носят богатство.

21 февруари – Изпраща се богът на бедността

Докато хората са освободени от задължението да чистят през първите дни на новата година, на шестия ден те подновяват домашните си дейности като изхвърлят стари дрехи и боклуци, за да прогонят бога на бедността. Историята разказва за син на китайски император в Древен Китай, който бил превърнат в призрака на бедността. Той получава прозвището си, защото къса всички дрехи, които народът му изпраща.

22 февруари – Чества се рождения ден на човечеството

Седмият ден на новата година отбелязва сътворението на човека от Нюуа – богинята-майка, която разделила земята от рая в китайската митология. Когато създавала света, Нюуа в продължение на шест дни създавала и по едно животно – пиле, куче, прасе, коза, теле и кон – преди да създаде човека. Денят е познат и като Деня на човека. Вярва се, че е на добре и на късмет, ако денят е слънчев.

Честванията включват изрязване на човешки фигурки от хартия и писане на стихове, посветени на богинята. В Шандун например местните често посещават домът на поета Ду Фу – един от най-известните поети на династията Танг. Традициите в Китай включват и приготвяне на ястия, богати на зеленчуци, включително с продукти като кейл, чесън и лук, за които се вярва, че гонят болестите и лошия късмет.

В Малайзия, където лунарната нова година също се чества, съществува обичаят да се приготвя ястие от сурова риба, зеленчуци и много джинджифил и лют сос. Разбъркването на богатите съставки символизира година на просперитет.

2 март – Край на честванията на лунарната нова година

В Китай обикновено животът се връща към нормалния си ритъм след седемдневни чествания, но петнадесетият ден от началото на новата година е наистина важен – това е Фестивалът на фенерите.

На този ден хората палят фенери, които се използват в различни танци и игри. Традицията може да бъде проследена до династията Сун, когато хората са си разменяли гатанки, обикновено изписани на хартиените фенери.

Тези, които можели да разгадаят гатанките, искали награда от собственика на фенера. В наше време фестивалът се посреща по по-модерен начин. Миналата година в град Гуанджоу за събитието в небето са пуснати 1000 дрона, които оформят китайския йероглиф за благословия.

Фестивалът на хартиените фенери също така е познат като китайския Свети Валентин, защото е бил повод за неженените мъже и жени да се срещат. Идеята на фестивала е всички да се събират. Китайците ядат оризови топки с различни пълнежи, за да отпразнуват края на празниците.