С КОЛЕДНО-НОВОГОДИШНА ФИЕСТА ГРЕЙНА ЕЛХАТА НА КАВАРНА

0
548

Тази вечер Каварна избухна в тържество за запалване на светлините на коледната и новогодишна градска елха. Деца пяха песни и рецитираха стихове за Коледа и Нова година. Кметът Елена Балтаджиева приветства събралото се множество на градския площад с пожелания за щастлива семейна Коледа и за мирна и благодатна 2023 година.

Фиестата започна с тържествените стихове на водещата:
„Като слънце ще блесне елхата,
като огън ще сгрява сърцата,
светлина ще искри във очите,
и надежда и обич в душите.
Дядо Коледа, хайде ела
ти пред нашата градска елха,
на прекрасните чудни деца
се заслушай в стиха, в песента!
Да е мирна и свята земята,
Да са весели, здрави децата,
Със усмивки да се наградим,
Всички лошо дано си простим!
Последва приветствието на кмета на Община Каварна Елена Балтаджиева:

„Уважаеми съграждани и гости на града ни, мили малки и пораснали деца,
Отново сме тук на този паметен за нас площад, за да запалим празничните светлини на град Каварна.
Едно очаквано всяка година събитие, свързано с живота на нашата естествена и стройна елха, край която минаваме всеки ден през годината.
Тя е свидетел на нашите успехи, радости и събития, които ни правят значими пред нейния ръст.
Коледната елха заема важно място в християнската празнична традиция.
Запалването на нейните светлини е ритуал, който носи светлина и мир в душите и мислите ни, радост и вяра за идните дни.
Коледният дух идва с пристигането на Дядо Коледа – добрия старец, който носи в огромната си торба подаръци, очаквани с искрена радост от децата.
Коледният дух вълнува с очакваното чудо, което се случва с усмивка и добри намерения.
Светлините на нашата градска празнична елха греят за всички с надежда за дни, богати на здраве, радост, обич и топлина, благоденствие, което ражда чудеса прес 2023 година.“
След това Елена Балтаджиева и заобиколилите я деца с усмивки и възклицания посрещнаха Дядо Коледа. Над площада започна да лети броенето на последните секунди преди запалването на свещените светлини: 12, 11, 11…3, 2, 1…
В обаянието на детски викове и аплодисменти грейна  каварненската елха. А със светлините запърхаха и надеждите за една мирна, успешна и благодатна 2023 година за достойните жители и гости на достойната с историческото си минало и настояще Каварна.
Тържеството продължи с изпълнения на талантливите деца на Каварна. Зазвуча познатата ни детска песничка „Край елхата…“ Малките сладури от четвърта група на Детска градина „Здравец“ продължиха със стиховете на „Бяла Коледа“. След тях чаровниците от вокалната академия „Каварна“ към читалище „Съгласие – 1890“ изпълниха песните „Кандидат Джудже“ и „Ласт Кристмас“. Празничната новогодишна програма продължи с изпълнение на стихотворението на Ивелина Радионова „Елице, сестрице“ от деца от трети „Б“ клас на ОУ „Йордан Йовков“. Четвъртокласници от СУ „Стефан Караджа“ взривиха празнична Каварна с песента „Зима бяла“, която се полетя на крилите на горещите аплодисменти на каварненци.
Кулминацията на празненството бе 18-минутно огнено и светлинно шоу „Палячи“, подарък от Община Каварна, а черешката на новогодишната торта постави традиционната заря.
Каварна започна да брои дните до Коледа и Новата 2023 година!