Окръжната прокуратура в Добрич даде на съд дядото на починалия от отравяне с фосфин 9-годишен Стефан Живков. Момчето издъхна в дома си в Кардам на 27 октомври 2019 г., а две от сестрите му бяха спасени от медиците във варненската УМБАЛ “Св. Марина”. Едната – Ивелина на 11 г., дни наред бе в критично състояние с тежък миокардит.

Затова срещу дядото Живко Иванов са повдигнати две обвинения – за причиняване на смърт по непредпазливост на Стефчо и за средна телесна повреда на внучката му Ивелина. Ако бъде признат за виновен, 61-годишният мъж може да бъде наказан с от 2 до 8 г. лишаване от свобода.

Според обвинителния акт Живко причинил трагедията, като поставил в стените на дома си 2 таблетки от биоцида “Delicia”, предназначен за борба с гризачите. В къщата имало мишки и дядото решил да ги ликвидира. Поставил отровата в дупки в стените и ги замазал с разтвор от вода и пръст. Активното вещество от химикала – алуминиев фосфид, обаче започнало да отделя през замазката силно токсичния газ фосфин.

В къщата освен Живко и жена му живеели дъщеря им Росица и шестте й деца. Три от тях започнали да се оплакват от гадене, повръщане и болки в стомаха. Семейството викнало Спешна помощ, но медиците предположили, че децата са яли развалена храна. Малко по-късно Стефчо издъхнал у дома, а сестрите му били откарани в болница, предаде „Труд”.

Назначената съдебномедицинска експертиза установи, че не храна, а опасният газ фосфин е причинил смъртта на детето. Разследващите откриха бутилка с биоцида в тоалетната до къщата, където дядото я изхвърлил след намесата на полицията. Препаратът бил оставен в дома от бившия му зет, който преди време го откраднал от арендатор.

Трагедията потресе целия регион. Стотици хора се втурнаха да даряват средства, обувки, дрехи, храни и техника за зачерненото семейство. Съседка дори предостави дома си на бабата, дядото и петте деца, след като майка им Росица ги изостави и забегна. С решение на съда бабата бе определена за техен настойник, тъй като баща им излежава присъда за убийство по непредпазливост. Сега подсъдим за такова деяние стана и дядото.  https://lupa.bg

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
 3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
 7. БЪЛГАРИТЕ
 8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
 9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
 10. РИБОЛОВ
 11. ГЮВЕЧ
 12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 13. България – Китай 中国保加利
 14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
 15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
 16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 17. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
loading...