Стряскаща прогноза: След десетилетие климатът ще е като преди 3 милиона години

0
1393

Към 2030 г. климатът на Земята ще е като този преди 3 милиона години, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Става въпрос за плиоцена, когато климатът бил сух, Северна и Южна Америка били отделени една от друга, Гренландия не била заледена, океанското ниво било с 18 метра по-високо, отколкото е днес, и температурите били по-високи с 1,8-3,6 градуса Целзий в сравнение с днешните им стойности.

“Насочили сме се към впечатляващи промени за съвсем кратък срок”, заяви Джак Уилямс, експерт по науки на Земята, палеоекология и климатология от университета на Уисконсин в Мадисън.

Учените освен това смятат, че ако емисиите въглероден диоксид продължат със същите темпове, към 2150 г. Земята ще се върне 50 милиона години назад във времето, в началото на еволюцията на първите бозайници, след като е известно, че динозаврите са изчезнали преди около 65 милиона години.

На ледената покривка е нужно много време, за да се стопи“, поясни Уилямс. „Следователно Гренландия няма отново да се превърне в зелено парче суша в началото на следващия век и океанското ниво няма да се повиши с 18 метра”.

Затоплянето обаче ще изненада редица видове, които са еволюирали милиони години. “Много видове ще изчезнат“, отбеляза експертът. „Изследването показва, че можем да се осланяме на историята на Земята, за да опознаем по-добре сегашните промени и да се приспособим към тях”.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.