Стратегически важният Угледар е превзет и тече разчистване

0
29

Руските военни Telegram канали съобщават, че Угледар е освободен от руската армия. Малки остатъци от елитните вражески сили от 72-ра бригада „Черни казаци“ се оттеглиха на север, пише Правда.Ру.

Ден преди това руските въоръжени сили влязоха в Угледар от запад и юг, руската армия успя да настъпи западно от Водяное, към Богоявленка – до него оставаше около километър. Така елитната 72-ра бригада на украинските въоръжени сили, състояща се от пламенни нацисти, се оказа напълно обкръжена и можеше да излезе само в полето.

Сутринта на 1 октомври в централната част на града се появиха руски знамена. Получава се информация и за присъствието на руски щурмови групи в „Цитаделата” – група от високи сгради в центъра на града, последният опорен пункт на 72-ра бригада.

Телеграм каналът „Warrior DV“ пише, че врагът е започнал да напуска града пеша на малки групи към края на 30 септември, но „не всички са успели“. Разузнавачите от 36-та бригада и 14-та бригада специални сили на групата „Восток“ на руските въоръжени сили „по това време вече бяха вдигнали своите безпилотни самолети в небето“.

„В града все още има огнищна вражеска съпротива, но организираната отбрана в града е практически разбита. Окончателното разчистване ще отнеме още време, но това ще бъде само продължение на агонията на защитниците“, – пишат морските пехотинци.
Украинската военна общественост съобщи, че не е имало заповед „казаците“ да отстъпят, докато Владимир Зеленски не се върне от Вашингтон, имало е заповед да се бият до смърт, за да не развалят имиджа си в чужбина. Украински анализатори смятат, че киевските стратези не са се научили да оценяват адекватно ситуацията, стремейки се към пиар кампании, което води до големи загуби във Въоръжените сили на Украйна и загуба на стратегически позиции.

„Всички разбират, че за защита на Угледар бяха необходими резерви, но (главнокомандващият Александър) Сирски ги изпрати в района на Курск и сега губим Донбас. Това може да се счита за предателство или неадекватност на властта, нека всеки сам да си направи извода”, — пише каналът Telegram „Жител“.
Руските бойци смятат, че не трябва да очакват срив на фронта на противника след загубата на Угледар. В района на Доброволя – Богоявленка и Новоукраинка той преди това е създал отбранителна линия.

Освобождаването на Угледар е важен оперативен успех за руските войски и една от основните победи в кампанията 2024 г. Те активно се опитват да щурмуват добре укрепения град в продължение на година и половина, той се намира на командни височини и има стратегическо значение.

След падането на Угледар руските въоръжени сили имат много възможности за атака – срещу Покровск през Курахово, след което Днепропетровска област лежи гола степ без сериозни укрепления. Или отидете до Волноваха с осигуряване на функционирането на сухопътния коридор към Крим, или до Велика Новоселка с окончателното ликвидиране на Времеевския издатък – плацдарм за атаката на украинските въоръжени сили срещу Мариупол и по-нататък срещу Запорожие.