Снимка: Darik.bg

След много перипетии, след скандали на „шахматната дъска“ на управлението на този интелигентен спорт, след трудно осигуряване на средства за пътуването – проблемни почти до излитането на самолета, вчера след обяд мъжкият и женски шахматни отбори на България отпътуваха на индийския град Ченай, за да участват в най-големия шахматен форум на планетата – Шахматната Олимпиада.

За нас – добруджанци, особена гордост е фактът, че на първа дъска на мъжкия отбор ще играе детето-чудо от Добрич Момчил Петков. Едва на 16 години, нашето момче е най-младият международен гросмайстор в България и шахматистът с най-висок рейтинг. Впрочем, удостоверението на Момчил за званието „Международен гросмайстор“ ще бъде гласувано именно по време на Шахматната олимпиада. Защото именно в периода, в който най-можещите световни шахматисти ще обмислят своите печеливши ходове, в Ченай ще се проведе и годишният Конгрес на ФИДЕ – форумът на който се гласуват всички звания за шахматисти в света.

 

България, която по ред причини не е участвала на Шахматна Олимпиада от 2016 година, изпрати в Индия два отбора – мъже и жени, от по 5 състезатели. По регламент се играе в 11 кръга, на четири дъски, а един от състезателите е резерва. Нашето момче – Момчил ще играе на първа дъска, което значи, че на практика – независимо от крехката си възраст, е човекът, който води българския мъжки шахматен отбор. Поначало, отборите на нашата страна са съвсем млади – най-„възрастният“ от мъжете е набор 99. И това е особено впечатляващо – защото България изпраща на Шахматната Олимпиада своето шахматно бъдеще! Това е голям шанс за младите ни шахматисти – да участват в най-престижния шахматен форум на планетата, да се докоснат до играта на най-талантливите гросмайстори в света, да се потопят в емоцията на най-добрата игра, да се докажат като можещи, а защо не и като победители!

„За Момчил това е първа Олимпиада, фактът, че на тази възраст е успял да отиде на най-престижния шахматен форум в света, е нещо голямо – сподели развълнувана майката на нашето дете-чудо Янка Петкова, буквално след като го изпрати на летището. И допълни – Винаги съм мислила и съм вярвала, че хората, които участват в олимпиада, пишат история“

Стартовете с черно-белите фигури започват в петък – 29 юли, в шахматната Олимпиада участват представители на 189 държави, конкуренцията ще бъде на ниво, напрежението на макс, а всяка победа – впечатляваща!

А ние от сега започваме да стискаме палци на Момчил! И да му изпращаме позитивната енергия на цяла Добруджа!