София Йонкова от СУ “Св. Климент Охридски” с първа награда на Яворовите януарски дни

0
252

Победител сред художниците при големите първото място  в 55-ото издание на Яворовите януарски дни е спечелила София Йонкова – 12 клас на СУ “Св. Климент Охридски” в град Добрич

Дните се провеждат всяка година на 13 Януари – рождения ден на поета Яворов.

Яворовите дни са посветени на 145 години от рождението на поета-харамия,  което е точно на 13 януари. Тази година традиционното слово за Яворов  прочете издателят и поет Иван Гранитски.

По традиция на всеки пет години община Чирпан връчва националната Яворова награда за поезия, неин първи носител е поетът Павел Матев. Тазгодишният лауреат ще бъде обявен днес, номинирани са трима от най-добрите ни съвременни поети: Борис Христов, Валери Станков и Румен Денев.

Специално, ще бъде отбелязана 80-годишнината на проф. Михаил Неделчев, един от най-ревностните изследователи на делото и поезията на Пейо Яворов.

По време на дните ще бъдат отчетени и резултатите от два национални конкурса за ученици, съобщиха още организаторите.

Националният литературен конкурс “И ти си в мене – ти, родино моя” има за цел да открива и поощрява млади таланти. Той е възникнал като общински по идея на дългогодишния уредник на музея на Яворов поета Димитър Данаилов, а от четиринадесет години е със статут на национален конкурс. Негови организатори са община Чирпан, Къща музей “Пейо К. Яворов” и Фондация “Яворов”.

В конкурса тази година участваха 128 ученици от 5 до 12 клас от цялата страна, разделени в две възрастови групи: от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас. Конкурсът има два раздела: поезия и проза.

Сред поетите в първата възрастова група победителка е Андрея Елеонор Харвин – 7 клас, ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Варна. При големите ученици на първо място е класирана Вайа Митова-Мингас – 12 клас, СУ “Христо Ботев”, Враца.

В раздела за проза сред по-малките ученици победител е Дамян Тодоров – 7 клас на СУ “Максим Горки” в София, а при по-големите – Камелия Димитрова – 12 клас на математическата гимназия “Акад. Кирил Попов” в Пловдив.

Националният конкурс за рисунка “Недорисуван свят” се провежда в памет на талантливата художничка Василия Стоилова – внучка на големия български художник Васил Стоилов и прапраплеменничка на гениалния поет Пейо Яворов. Тази година бе неговото единадесетото издание.  248 ученици от 5 до 12 клас от цялата страна участваха със свои творби. Победител сред художниците при малките ученици е Милена Радкова – 7 клас, ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в Ахтопол, а при големите първото място заслужи София Йонкова – 12 клас на СУ “Св. Климент Охридски” в град Добрич.

Празниците продължават няколко дни с различни прояви. Организират се изложби в памет на поета в градската-художествена галерия. В къщата-музей на Яворов се разиграват сцени от негови творби, с участието на представители от театъра на гимназията в града, представят се книги и се организират литературни четения. В концертната зала на града се правят различни постановки и концерти.

Това е едно истинско преживяване, както за жителите на града така и за неговите гости, които желаят да се докоснат до живота на Яворов, както и да обогатят културния си опит.