След падането на забраната за украинското зърно: Искат се оставки, земеделците готвят протести, премиерът ги нарече “терористи”

0
88

©

Тази седмица бе белязана с новини около родното земеделие и по-конкретно – отпадането на забраната за внос на украинското зърно. Първоначално решението бе прието на икономическата комисия в парламента. Те предизвика бурна реакция на зърнопроизводителите. В следващия момент министъра на земеделието първо заяви, че не е знаел за намерението на Министерския съвет да внася такова предложение за разглеждане в парламента, а след това опроверга себе си, казвайки, че предварително е бил запознат.

В крайна сметка Народното събрание реши да премахне забраната. Основните защитници на предложението бяха депутатите от ПП-ДБ, които смятат, че по този начин родното производство ще получи реален шанс за икономически прогрес. Техните управленски партньори от ГЕРБ-СДС също подкрепиха, но доста по-консервативно. Първата политическа сила смята, че забраната трябва да отпадне, но споделя, че съществуват някои негативи около това.

Те бяха очертани от председателя на Земеделската комисия и бивш земеделски министър Десислава Танева, която бе категорична, че решението ще навреди на международните позиции на България. Страната ни вече четири пъти е гласувала против отпадането на забраните по време на срещи на земеделските министри от страните членки на Европейския съюз. Танева каза, че България е част от т.нар. “Петорка“, в която влизат още Полша, Словакия, Унгария и Румъния, и като такава, защитава сходни интереси пред Европейската комисия в сектор “Земеделие“. С промяната в позицията на 180 градуса, това може да доведе до намали доверието на партньорите ни.

И въпреки че Министерският съвет не спираше да заявява готовността си за диалог със земеделците, последните отказаха да се срещнат с властта, за да обсъдят какви мерки да бъдат взети, така че всички страни да бъдат удовлетворени.

Това доведе днес до острото изказване на премиера Денков, който нарече земеделците “терористи“ по повод намеренията им да блокират страната с протести.

Малко по-късно през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за сваляне на напрежението. От Албена той нарече Денков “млад премиер“, но и определи земеделският министър като “слаб“.  Борисов обаче застана зад решението и подчерта, че Европейската комисия е взела същото решение, каквото и българския парламент – да отпадне забраната за внос на украинско зърно.

В късния следобед земеделците осъдиха Денков за това, че ги е нарекъл “терористи“. От сектора споделиха, че дълго време са им били отказвани разговори, а по думите им властта се е сетила за тях едва когато всичко е било решено.

В същото време министър-председателят отново протегна ръка към земеделците, казвайки, че е готов да се насрочи нова среща. Той дори побърза да каже, че секторът е ключов за страна и един от най-перспективните.

Темата не бе подмината и от опозицията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи действията на кабинета като “национално предателство“.

Късно тази вечер дойде и първата оставка – един от съветниците на земеделския министър обяви, че се оттегля. Причината – подкрепа за земеделците и неприемане на водената държавна политика.

Към този момент обаче Николай Денков бе категоричен, че няма да иска оставката на министъра на земеделието. Премиерът заяви, че разчита на експертното мнение на своя колега, но и отбеляза, че бързо трябва да бъдат взети ключови решения.

На този фон Унгария, Полша и Словакия не се съобразиха с решенията на Европейската комисия и продължиха със забраните. Полша, която е един от най-ревностните защитници на Украйна и страната, приютила най-много украински бежанци, обяви, че е готова да наложи безсрочна забрана на вноса на украинското зърно.

За следващата седмица са насрочени протестите на земеделците, които заплашват да блокират страната. Как ще се развият обстоятелствата и може ли това да разклати властта, предстои да стане ясно.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source