Европейската комисия оценява задълбочено решението на Конституционния съд на Полша и ще отговори бързо. Това се посочва в изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по повод решението на полския съд, че европейското законодателство няма върховенство над полските закони.
ЕС е основан на ценности и законност. Договорът за ЕС предвижда решенията на Европейския съд да бъдат задължителни за националните власти, включително за съдилищата. Всички държави от ЕС са подписали този договор, допълва Фон дер Лайен, съобщава БТА.

Тя добавя, че трябва да се защитят правата на полските граждани, които ползват предимствата да бъдат граждани на ЕС. Дружествата с бизнес в Полша имат нужда от правна сигурност, че европейските правила и решенията на Съда на ЕС се прилагат изцяло, заявява председателят на ЕК.

Фон дер Лайен посочва, че ЕК ще определи следващите си действия според правната оценка на решението на полския съд. Тя заявява, че ЕК няма да се поколебае да използва всички възможности, с които е овластена, за да защити спазването на договора за ЕС.