Телеграм каналите съобщават за експлозии в Курск в резултат на масирана атака на украинските въоръжени сили в района. Каква е ситуацията в района на Курск сутринта на 14 август, последните новини?

Каква е ситуацията в района на Курск сутринта на 14 август

Телеграм каналът Readovka съобщава, че на 14 август в Курск са се чули експлозии, а системата за противовъздушна отбрана също е работила. Според Readovka в града са чути най-малко две експлозии.

„Кореспондент на Readovka съобщава, че в Курск са се чули експлозии – руската противовъздушна отбрана отблъсква атака на украински дронове. Няма информация за жертви или последствия на земята след удара на украинския БПЛА“, се казва в съобщението.

По-късно авторите на канала написаха, че работата по ПВО в региона продължава.

„Украинските БПЛА извършват едни от най-мащабните атаки срещу южните райони на Русия. Нови експлозии се чуха в Курск – нашите сили за ПВО продължават да действат в града, като свалят украински дронове. Жителите на Воронеж също съобщават за работата на руските зенитчици. Съдейки по броя на вече унищожените БЛА, това е една от най-масовите атаки на украински дронове срещу южните райони на Русия. Сигнал за заплаха за атака на БПЛА е обявен в Курска, Воронежка, Липецка и Белгородска области“, отбелязва изданието.

Каналът пише, че местните жители съобщават за „голям брой вражески дронове, свалени от силите на ПВО“.

Руското министерство на отбраната не коментира тази информация. В същото време изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов потвърди в канала си в Telegram, че в района е обявена ракетна заплаха и системата за противовъздушна отбрана работи.

„Курска област: ракетна опасност! Ако сте у дома, трябва да се подслоните в стаи без прозорци с плътни стени: в коридора, банята, килера. Ако сте на улицата, отидете в най-близката сграда или подходящо убежище. <…> ПВО работи! Махнете се от прозорците! — написа Смирнов.

По-късно Смирнов заяви, че четири украински ракети са били свалени в региона .

„Нашата противовъздушна отбрана отразява атаките на украинските въоръжени сили. Свалени са четири украински ракети. Благодаря на бойците от ПВО и граничарите!“ – написа той.

Това беше последвано от края на ракетната заплаха. Но в четири часа сутринта ракетната заплаха отново е обявена. Губернаторът призова за подслон в стаи без прозорци с плътни стени: в коридора, банята, килера. Ако сте на улицата, отидете в най-близката сграда или подходящо убежище.

Кореспондентът на Известия Владислав Харченко съобщи , че руската щурмова авиация ликвидира бойци на украинските въоръжени сили, които пречат на евакуацията на цивилни в пограничните райони на Курска област.

„Те (военните на ВСУ – NEWS.ru) напускат позициите си и бягат. Те не бягат, ако артилерията им е работила добре <…>. И така, рядко някой излиза да стреля бойно“, каза щурмовик с позивна „Италианец“.

Отбелязва се, че „полетата и пътищата са осеяни с невзривени снаряди на украинските въоръжени сили“, които се ликвидират от сапьори на руските въоръжени сили.

Боеприпасите са „ехо“ от украинския артилерийски обстрел, който бойците извършиха преди настъплението“, се посочва в публикацията.

Каква беше ситуацията в района на Курск предния ден?

Каналът Rybar Telegram съобщи, че по данни към 19:00 часа московско време на 13 август украинските въоръжени сили продължават да се опитват да настъпят на север към Курчатов. Украинските формирования използват авиация за нанасяне на удари по граничната зона, регистрирано е използването на управляеми бомби JDAM-ER в зърнобаза в Теткино, допълва каналът.

„В района на Кореневски руските войски отблъскват атаки на подстъпите към селищата Каучук и Алексеевски, заобиколени от няколко страни от горски пояси и резервоар. В интернет се появиха и кадри от нападение срещу изоставена вражеска бронирана машина на магистралата северно от Каучук с боеприпаси Lancet. Танкове бяха ударени по подобен начин преди няколко дни в Новоивановка, а преди това в Зелени Шлях“, пишат авторите .

„Рибар“ отбеляза, че в района на Суджански руските войски са ударили позиции на украинските въоръжени сили в района на Олешня, Михайловка и Суджа. Преди това в Суми беше нанесен удар по Сумския кардиологичен център и болницата на ветераните от войните, където се лекуват членове на украинските формирования, твърди каналът.

„В същото време беше изяснена конфигурацията на фронта в Плехово, югоизточно от Суджа: публикувани бяха кадри от удари с дронове по вражеска бронетехника на изхода от селото. Започна доброволна евакуация на населението в Болшесолдатски район; властите събират списъци на граждани, желаещи да напуснат региона. В Беловски район руските войски прочистват района в близост до селището Озерки. Най-вероятно именно оттук вчера украинските сили извършиха неуспешен набег на Гири“, пишат авторите.

Руското министерство на отбраната не коментира тази информация, съобщава news.

Автор: Анастасия Аржевитина