Ситуацията в ЗАЕЦ след разрушаването на Нова Каховка е “под контрол”

0
152

©

Разрушаването на язовир Нова Каховка в Южна Украйна представлява заплаха за Запорожката атомна електроцентрала, но ситуацията в съоръжението е под контрол, предава Reuters, като се позовава на Държавната агенция на Украйна за атомна енергия.

На свой ред Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) увери в Twitter, че следи отблизо ситуацията, но че няма “непосредствен риск за ядрената безопасност в (на) централата“, която също се намира в Южна Украйна.

Експлозиите в Каховската водноелектрическа централа доведоха до разрушаване на бента на язовира и отприщиха наводнения в район, който сега е зона на военни действия. Киев и Москва си размениха взаимни обвинения за случилото се.

От “Енергоатом“ подчертаха, че руснаците са взривили язовира. В съобщението на компанията се казва, че нивото на водата в язовира Нова Каховка бързо се понижава, което представлява “допълнителна заплаха” за контролираната от Русия ЗАЕЦ – най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Реклама · Превъртете, за да продължите

“Водата от язовира е необходима, за да може станцията да получава захранване за турбинните кондензатори и системите за безопасност на ЗАЕЦ“ се казва в изявление на “Енергоатом“ в Telegram.

“В момента охладителният басейн на централата е пълен: към 8:00 часа сутринта нивото на водата е 16,6 метра, което е достатъчно за нуждите на съоръжението. В момента ситуацията в АЕЦ е под контрол, украинският персонал следи всички показатели“, се подчертава в съобщението.

Ръководителят на президентската администрация на Украйна Андрий Йермак описа взрива като “екоцид“, извършен от руските сили. Русия обвини Украйна за инцидента, отбелязва Reuters.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник