• Трусът е станал в 3,08 часа българско време с епицентър на 670 км от София

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано в западната част на Турция, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите.

Според турската служба за гражданска защита земетресението тази сутрин е било с епицентър в окръг Дюздже, на около 200 километра източно от Истанбул. То е било усетено в Истанбул и Анкара. Регистрирани са били и няколко вторични труса.

Има данни земетресението да е усетено в България – в градовете Бургас, Варна и Балчик, съобщи Националният сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките.

По данни на Националния Сеизмологичен Център към НИГГГ-БАН на 23.11.2022 г., е регистрирано земетресение в района на град Дюздже, Турция. Събитието от 03:08 часа българско време е с магнитуд М=6.2 и е с епицентър на 670 км от град София. До момента има данни земетресението да е усетено в градовете Бургас, Варна и Балчик.

По данни на сеизмологичния център земетресението е станало в 3,08 часа българско време с епицентър на 670 км от София.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа написа в Туитър, че 35 души са ранени, а един от тях е в тежко състояние, след като е скочил от високо. Изпратени са линейки към град Дюздже, където 32 души са ранени, има един пострадал в Истанбул, един в Болу и един в Зонгулдак.

Кметът на град Дюздже Фарук Озлу каза по телевизия Си Ен Ен Тюрк, че няма данни за жертви или тежко ранени хора. По думите му засега няма информация за сериозно пострадали сгради. Властите призоваха хората да запазят спокойствие.

Според Геофизичния институт на САЩ земетресението е било с магнитуд 6,1, а според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център– с магнитуд 6, посочва ДПА.

https://www.vesti.bg

  1. Земетресение от 5,1 по Рихтер удари Турция
  2. Земетресение в Измир
  3. Силно земетресение в Турция