Седем щъркела и три улулици спасиха експерти на РИОСВ – Велико Търново

0
85

© Илюстративна снимка

10 сигнала за птици в безпомощно състояние са постъпили на спешния телефон на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново през август, предаде кореспондент на “Фокус“. Седем от обажданията са били за екземпляри от вида Бял щъркел. Бедстващите птици са били в землищата на село Павел /община Полски Тръмбеш/, Севлиево, село Самоводене /община Велико Търново/, Елена, село Долна Липница /община Павликени/, Габрово в посока село Кметовци, село Иванча /община Павликени/.

Останалите три сигнала са били за Горски улулици със счупени крила в село Смиловци /община Габрово/, Трявна и Велико Търново.

“Всички птици са изпратени за последващи грижи в Спасителния център за диви животни в Стара Загора“, увери Милка Асенова, отговаряща за “Връзки с обществеността“ в РИОСВ – Велико Търново.

През август експертите са извършили още проверки по сигнали на река Стара река при моста на село Бряговица, община Стражица и на река Дряновска в землището на село Соколово, община Дряново. След получаване и оценка на резултатите от изпитванията на взетите водни проби, РИОСВ ще предприеме съответните административнонаказателни мерки, при необходимост.

Почистено е едно нерегламентирано сметище – в павликенското село Недан.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source