СЕДЕМ ЗАДЪРЖАНИ ПРИ АКЦИЯ СРЕЩУ РЕГИСТРАТОРИТЕ НА КОЛИ В ДОБРИЧ

0
874

Две служителки на КАТ бяха изведени с белезници. Разследването продължава. Окръжната прокуратура в Добрич ръководи специализирана операция на Областната дирекция на МВР за установяване и събиране на доказателства, свързани с регистрацията на моторни превозни средства по образувано досъдебно производство, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.

При операцията за 24 часа по Закона за МВР са задържани 7 лица. Операцията продължава, извършват се процесуално-следствени действия.
Сред задържаните са две служителки от сектор „Пътна полиция“ в Добрич са били арестувани при специализираната полицейска операция, съобщи зя НДТ окръжният прокурор Пламен Николов. Тя се осъществява при условията на досъдебно производство и под наблюдението на Окръжна прокуратура.
По информация на НДТ,  служителките са били изведени с белезници вчера малко преди обяд. След това е преустановена регистрацията на автомобили в КАТ, тъй като няма кой да обработва документите. Все още не е ясно кога ще бъде възстановена. Възможно е на служителките да бъде наложена мярка за неотклонение. Ако все пак бъдат пуснати, не е ясно дали ще могат отново да се върнат на работа или ще им бъдат дисциплинарно отстранени.
Според наши източници, целта на операцията е била да се спре продължаващата от години схема за предимства на т.нар. регистратори. Сред тях има лица, на които в един момент се водят по няколко стотин автомобила.
Практиката продължава вече 5 години, като бумът обикновено е преди началото на лятото. Това създава затруднения на обикновените добричлии да си регистрират личния новозакупен автомобил, жалват се потърпевши граждани.
Броят на т.нар. „регистратори” се е увеличил драстично. Ако преди 3-4 години с това се занимаваха няколко души, то броят им е нараснал няколко пъти, стана известно неотдавна. В бизнеса с румънските автомобили има вече и млади девойки. Тарифата е различна, в зависимост от годините на автомобила. За по-старите регистраторът получава 50-60 лв., докато за новите румънецът брои на подставеното си лице стотачка. Чуждите граждани не регистрират коли – те седят на двора и чакат да приключи процедурата, след което отиват заедно с подставеното лице при нотариус за пълномощно. Един регистратор получава номерче за една кола на ден. Ежедневно в КАТ-Добрич минават по 90-100 коли. Съседите продължават да регистрират тук, защото е в пъти по-евтино. В родината им струва 2000-2500 евро, а у нас – 500-600 лева. Румънците сами си вкарват коли втора употреба от Германия, Италия, Франция, след което се свързват с регистратор от Добрич.
Всяка седмица в КАТ се получават преписки от румънска страна за станали ПТП-та или други нарушения на закона, станали с автомобили, собственост на граждани от България, управлявани от румънци. НДТ