Китайските военновъздушни бази скоро ще получат уникален летящ дрон “лебед”. Въпреки миролюбивото име, дронът всява страх в сърцата на натовските генерали – това е най-модерното средство за електронна война (СЕБ) досега, пише руското издание „Свободна преса“.

Използването му на бойното поле може да обърне хода на всяка война. Много държави вече проявяват интерес към китайски дронове – от Сърбия до Саудитска Арабия, уточнява изданието.

Дронове, които заглушават вражеските сигнали, са нова дума във войната

Китайският официален вестник Global Times разказва за полетните изпитания на новия дрон Feihong 95, известен още като „Летящият лебед“. Тестовете са се провели във военна база в северозападен Китай, чието име те не разкриват. Експертите са въодушевени от възможностите на новия дрон в областта на електронната война.

Дронът е разработен от Aerospace Times Feihong Technology Co (ATFTC), която е част от China Aerospace Science and Technology Corp.

Дронът има излетно тегло 1 тон и може да носи над 250 килограма полезен товар. Във въздуха дронът може да издържи повече от 24 часа, което позволява на оператора да изпълнява сложни бойни задачи. Това, например, е цялостно разузнаване в трудни бойни условия.

Подобно на други безпилотни летателни апарати (БЛА), Flying Swan е способен да изпълнява традиционни мисии като въоръжено разузнаване, гранични патрули и наблюдение на акваторията. Въпреки това Feihong 95 може да работи в така наречения „рояк“ дронове: докато други дронове изпълняват други мисии, Flying Swan ще ги покрива с електронно оръжие.

Електронната война е неразделна част от съвременната битка, каза Чен Дзянго от компанията-разработчик ATFTC пред Global Times.

„Съвременните популярни дронове са предназначени главно за разузнаване и атака. Но безпилотните самолети, способни да водят електронна война, са нова дума във военните дела“, казва Чен. Такива дронове са незаменими в битка. Първо, те са способни на дистанционно откриване извън защитената зона. Второ, те могат да извършват тактически маневри и наземни атаки в координация с пилотирани самолети“, допълва експертът.

По време на полетните тестове Flying Swan беше натоварен със задачата да осигури прикритие за Feihong 97, високоскоростен стелт дрон. Feihong 97 е проектиран да прониква дълбоко зад вражеските линии и да унищожава отбранителни линии.

Feihong 95 трябва да създава електромагнитни смущения, така че неговият „партньор“ да не бъде открит от системата за противовъздушна отбрана на противника. В допълнение, Flying Swan е способен да провежда дълбоко разузнаване – събиране и моментално анализиране на сензорни данни от вражески наземни станции.

Самият дрон може да изпълнява бойни задачи. Може да носи управляеми боеприпаси с GPS или лазерно насочване.

Безпилотният летателен апарат Feihong 95 направи първия си тестов полет през 2017 г., а миналата година Китай подписа първия експортен договор за доставка на този уникален дрон.

Сърбия прояви интерес към дрона между другото. Все повече китайски оръжия поемат бойно дежурство на Балканите: например Сърбия наскоро получи китайската система за противовъздушна отбрана Jiangnan Space Industry FK-3.

Китай произвежда повече от 3 милиона дрона годишно

Китай е един от световните лидери в разработката на дронове. Дроновете от Китай са много популярни по целия свят. Купува ги, по-специално, Саудитска Арабия. Саудитците вече са похарчили над 126 милиарда долара за закупуване на чуждестранни оръжия, пише профилното издание Air Force Magazine. Закупили са  включително американските хеликоптери Patriot и Apache, Chinook, Blackhawk и леки щурмови хеликоптери.

В същото време саудитците не купиха нито един американски дрон. Вместо това са закупени китайски дронове Wing Loong II, които могат да носят до 480 кг полезен товар на 12 твърди точки на крилото. Именно тези дронове сега Саудитска Арабия използва в специална операция в Йемен срещу бунтовниците хуси.

Задачата на Китай е да се опита да завземе значителна част от пазара. А китайците се насочват особено към традиционно доминираните от Русия пазари в Централна, Южна и Югоизточна Азия, каза анализаторът на Института за анализ на отбраната Дейвид Марков.

Разпространението на китайски дронове е все по-сериозен проблем за ВВС на САЩ. Дроновете са толкова евтини и оперативните разходи са толкова ниски, че дори най-бедните страни в Африка определено ще изберат китайски дронове.

Освен това от 2020 г. американците приеха нова стратегия за военен износ, ограничавайки доставките на своите дронове само до най-близките си съюзници. От тази възможност бързо се възползва от Китай, който едва наскоро приключи сделката за доставка на Алжир на дронове Cai Hong-5 (това е най-големият ударен БЛА).

Друга сделка – с Египет за доставка на разузнавателно-ударни дронове Wing Loong, все още не е приключила.

Сега в Китай има почти 70 хиляди малки играчи, произвеждащи дронове, компоненти за тях и софтуер. И не само военните: повече от 80% от търговските дронове в света също се произвеждат от китайски компании. Само базираната в Шенжен DJI представлява 70% от световния потребителски пазар на дронове.

Китайската индустрия за дронове беше оценена на 67 милиарда долара през 2020 г., което я прави най-голямата на планетата. Годишният растеж се измерва в двуцифрени числа. Включително военни доставки.  https://trud.bg/