САЩ: Обучението на украински пилоти на изтребители F-16 може да започне скоро

0
83

©

“Обучението на украински пилоти на изтребители F-16 може да започне през следващите седмици”. Това е съобщил министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин на срещата на формата “Рамщайн”, цитира РБК-Украйна.

“Миналата седмица президентът Байдън обяви, че Съединените щати ще подкрепят съвместните усилия с нашите съюзници и партньори за обучение на украински пилоти на самолети от четвърто поколение, включително F-16. Надяваме се, че това обучение ще започне през следващите седмици“, е заявил той.

Според Остин ученията ще допринесат за по-нататъшното укрепване и подобряване на способностите на украинските ВВС в дългосрочен план. Освен това то ще допълни краткосрочните и средносрочните споразумения за сигурност.

Остин добави, че новите съвместни усилия изпращат силно послание за единството на съюзниците и дългосрочния ангажимент към самоотбраната на Украйна.

12-та среща на формата “Рамщайн”

На срещата на Контактната група за отбраната на Украйна съюзниците трябва да се договорят за по-нататъшна помощ за Украйна. Фокусът ще бъде върху укрепването на противовъздушната отбрана, осигуряването на военни боеприпаси, както и трансфера на изтребители F-16 и обучението на пилоти .

F-16 за Украйна

Трябва да се отбележи, че Нидерландия може да стане първата страна, която ще прехвърли F-16 на Украйна.

Освен това редица страни, включително Полша, Великобритания и Дания, са готови да обучават украински пилоти.

Украйна иска да получи именно изтребители F-16, тъй като те могат да изпълняват бойни задачи в тила и на предната линия, както и да покриват небето като противовъздушна отбрана, отбелязва украинската медия.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник